Weather Icon

Κύπρος – Ισραήλ: Συμφωνία συνεκμετάλλευσης ΦΑ

Επίσημη πρόσκληση Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να έρθει στην Κύπρο. Η επικείμενη Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, διεθνή θέματα, το Κυπριακό, τα ενεργειακά θέματα και η ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου στη χώρα.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά την συνάντηση τους, αποφάσισαν περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων στα ενεργειακά θέματα.  Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να για τον τομέα της ενέργειας να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε άμεση ολοκλήρωση συμφωνίας συνεκμετάλλευσης. Ο κ. Νετανιάρχου είπε ότι θα πρέπει να καταλήξουν ακόμα και σήμερα.


Παράλληλα, στο θέμα της ενέργειας αποφασίστηκε να προωθηθεί η  διασύνδεση γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και από εκεί στην Ευρώπη. Θα παράγεται μέσω Φυσικού Αερίου ηλεκτρισμός, ο οποίος θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.


Στον τομέα του τουρισμού, αποφασίστηκε η προώθηση κοινών πακέτων. Το Ισραήλ ήταν έτοιμο να εντάξει την Κύπρο, σε κάποια πακέτα που έχει ετοιμάσει. Επίσης, αποφασίστηκε να μελετηθεί και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ, που θα βοηθήσει στον Τουρισμό.


Για την οικονομία και της επενδύσεις, αποφασίστηκε Κύπρος και Ισραήλ να δουν προγράμματα υψηλής τεχνολογίας. Το Ισραήλ τρέχει ήδη δύο προγράμματα, και θα μπορεί η Κύπρος να ενταχθεί σε αυτά, για εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προγραμμάτων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να υπάρξει τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, και ο κ. Νετανιάρχου αποδέχθηκε την πρόταση, καθώς αποδέχθηκε και την πρόταση να επισκεφθεί την Λευκωσία.


Σε ό,τι αφορά το θέμα της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ αναμένεται πως στις αρχές Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησής της, πιθανότατα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.


Θα προηγηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, ενδεχομένως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.


Τέλος, ο κ Νετανιάρχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την στήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρέχει η Κύπρος στο Ισραήλ. 

Τα οφέλη για την Κύπρο από συνεκμετάλλευση ΦΑ με Ισραήλ 

Ο Πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλωνας Κασίνης σχολίασε στο Κεντρικό Δελτίων Ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ, τις εξελίξεις από Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας και τη σημασία της συνεκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου.


Ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι οι εξελίξεις είναι μεγάλης σημασίας, και όσα αποφασίστηκαν σήμερα, ήταν αναμενόμενα εδώ και αρκετά χρόνια.


Ουσιαστικά θα είναι τα οφέλη για την περιοχή, ενόψει της ασφάλειας του ανεφοδιασμού και ενόψει της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διασυρμάτωσης.


Σημαντικής σημασίας όχι μόνο γιατί θα παράγεται ηλεκτρισμός από το Φυσικό Αέριο, και θα διασυνδέεται με αυτές της χώρες, αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα να διοχετεύεται και ηλεκτρική ενέργεια από παραγωγή ΑΠΕ.


Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε η πρόθεση της Deleκ για χρήση του Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ.


Τέλος, ο κ. Κασίνης είπε ότι με γρήγορες διαδικασίες το Φυσικό Αέριο μπορεί να έρθει στην Κύπρο τέλος του 2018 με αρχές του 2019.

Νωρίτερα

“Καλωσωρίζω έναν φίλο, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την υποδοχή του προέδρου Αναστασιάδη. 


Ο κ. Νετανιάχου, δήλωσε πως όταν ήρθε στην Κύπρο και μετέβη στο μουσείο στη Λευκωσία και τις κοινές ρίζες και την ιστορία των δύο λαών. 


Είμαστε γείτονες, είμαστε φίλοι στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Νετανιάχου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εμβάθυνση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. 


Ταυτόχρονα ο κ. Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην απειλή της τρομοκρατίας, από την οποία κινδυνεύουν και οι δύο χώρες, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής της συμφωνίας ΕΕ-Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. έκανε μάλιστα ειδικη αναφορά στην πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στην Κύπρο.


Ο κ. Νετανιάχου, επανέλαβε πως όταν βρίσκεται απέναντι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σα να βρίσκεται μπροστά από έναν φίλο και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταπαντώντας προσκάλεσε τον κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί την Κύπρο, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποδέχεται την πρόσκληση και να διερωτάται γιατί τόσο σύντομα αφού μόλις πριν λίγες μέρες ανέλαβε την εξουσία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως ο ίδιος πήγε στα δύο χρόνια, που είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι, λέγοντας πως πρόκειται για βαριά ατζέντα, με διμερείς σχέσεις και περιφεριακά ζητήματα. Πρέπει είπε, να δούμε τι θα κάνουμε με τη σχέση μας στην οικονομία, στην πολιτική, στην οικονομία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενέργεια, όπου θα πρέπει όπως τόνισε να υπάρξει ενδυνάμωση των σχέσεων και του πλέγματος των συμφωνιών.

Επίσημη υποδοχή

Το πρωί έγινε σε επίσημη τελετή, η υποδοχή του προέδρου Αναστασιάδη από τον Πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν.


Στις εναρκτήριες δηλώσεις του ο κ. Ρίβλιν, καλοσώρισε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αποκαλώντας τον φίλο ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, ο κ. Ρίβλιν ανέφερε χαρακτηριστικά πως είμαστε σχεδόν οικογένεια. Έκανε αναφορά στις στενές σχέσεις των δύο χωρών, από το 1946 όταν φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο Ισραηλινοί πολίτες. Ο κ. Ρίβλιν αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των σχέσεων τις τελευταίες δεκαετίες, στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, σημείωσε επίσης την προσπάθεια των Δημοκρατικών χωρών στη Μέση Ανατολή, στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών και του Ιράν.


Ο κ. Ρίβλιν, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, και ειδικά για τη στήριξη της Κύπρου στο Μεσανατολικό, και στην αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή. 


“Μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες”

 Με τη σειρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τον Ισραηλινό πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή, λέγοντας πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο που είναι ο πρώτος φιλοξενούμενος πρόεδρος της Κύπρου στο Ισραήλ, σημειώνοντας πως Κύπρος και Ισραήλ είναι γείτονες, με τη φιλία να επεκτείνεται αφού οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε επίσης αναφορά στη φιλοξενία Ισραηλινών από το 46′ μέχρι το 48′ και στις σχέσεις συνεργασίας σε πολλούς τομείς, που ανέπτυξαν οι δύο χώρες.  


Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ευχήθηκε για γρήγορη επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος, καθ ότι η Κύπρος θα συνεχίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και των ΗΕ, να στηρίζει τις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που θα έχει το μεσημέρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με στόχο όπως είπε την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. 


Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου βρίσκονται δέκα συνολικά θέματα.



Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύει αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.


“Κοινό έδαφος για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ”

Εξάλλου την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο συνάντησής του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτζογκ.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι κοινές οι ανησυχίες των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις προσπάθειες μας, με τις αρχές μας και με τη βοήθεια φίλων να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τα έθνη μας σε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.


Γινόμαστε μάρτυρες των ταραχών στην περιοχή μας λόγω της δράσης τρομοκρατικών ομάδων και πρέπει να δούμε πώς καταπολεμούμε την τρομοκρατία, πρόσθεσε.

Υπάρχει παράθυρο ελπίδας

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι υπάρχει τώρα παράθυρο ελπίδας με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι ίσως μπορέσουμε αυτή τη φορά να βρούμε μια ειρηνική και διαρκή λύση.

Σημείωσε ότι την ίδια ώρα εύχομαι οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί και οι αραβικές χώρες να βρουν το δικό τους δρόμο. Εμείς υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό για λύση δύο κρατών με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών της περιοχής. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταλλάξουμε απόψεις προς όφελος των δύο χωρών μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Χέρτζογκ αναφέρθηκε στις κοινές αξίες, αλλά και ανησυχίες που μοιράζονται Κύπρος και Ισραήλ, και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας, της Συρίας και αλλού.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναμένει την Έκθεση του ΟΗΕ για την επιχείρηση του στη Γάζα το καλοκαίρι. Σημείωσε ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται στο δικαίωμα του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης με τους γείτονες του.



http://www.cytoday.eu/index.php?id=17&nid=3191434

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube