REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 11 Ιουνίου 2015

Νέες προειδοποιητικές βολές από τους αντάρτες στον ΣΥΡΙΖΑ

ΚΡΙΤΙΚΗ, ΤΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΦΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ

Η δήλωση, που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό χθες στην κυβέρνηση, προήλθε από τον Αλ. Μητρόπουλο, ο οποίος ευθέως μίλησε για εφαρμογή μνημονίου από την παρούσα κυβέρνηση

Η δήλωση, που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό χθες στην κυβέρνηση, προήλθε από τον Αλ. Μητρόπουλο, ο οποίος ευθέως μίλησε για εφαρμογή μνημονίου από την παρούσα κυβέρνηση
Του Ηλία Μπενέκου
Σκληρές δηλώσεις και κριτική για τον επερχόμενο συμβιβασμό, τάσεις διαφοροποίησης και προειδοποιήσεις για καταψήφιση της συμφωνίας, αλλά και σαφείς τοποθετήσεις υπέρ της ρήξης και των μονομερών ενεργειών, καταγράφονται σε καθημερινή βάση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τις επιφυλάξεις των δανειστών για τις πραγματικές προθέσεις, αλλά και τις δυνατότητες συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης.

Λίγες ώρες μετά την επιστολή των 22 βουλευτών με την οποία ζητούσαν από τον πρωθυπουργό την άμεση ψήφιση νόμου για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, επιβεβαίωσε την κυβερνητική πρόθεση για επικείμενη νομοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα μονομερώς! «Δεν είναι κανένα ρήγμα. Είναι μια θετική πίεση. Προχωράμε. Μονομερώς θα νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας» είπε, χαρακτηριστικά, ενώ σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από τον Φεβρουάριο για μη μονομερείς ενέργειες, απάντησε «τελείωσε η διαπραγμάτευση, πάει το τετράμηνο… νομοθετήσαμε και για την ακραία φτώχεια και για τις 100 δόσεις παρότι μας λέγαν απ΄ έξω, ο Κοστέλο και οι άλλοι, ότι είναι μονομερής ενέργεια». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Γ. Σταθάς, ένας από τους 22 υπογράφοντες υποστήριξε ότι η επαναφορά των εργασιακών δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.
Ο Στ. Λεουτσάκος που επίσης υπέγραφε την επιστολή κάλεσε χθες την κυβέρνηση να «προχωρήσει νομοθετικά, όπως είχαμε δεσμευτεί». «Οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν είναι μονομερής ενέργεια», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος θα ψηφίσει μόνο αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να έρχεται σε αντίθεση με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις».
Η δήλωση ωστόσο που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό χθες στην κυβέρνηση, προήλθε από τον Αλ. Μητρόπουλο, ο οποίος ευθέως μίλησε για εφαρμογή μνημονίου από την παρούσα κυβέρνηση, «ακυρώνοντας» την όλη ρητορική του Μαξίμου περί σκληρής διαπραγμάτευσης. «Πρέπει να πούμε στον λαό μας ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο, όποια κι αν είναι η συμφωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «πάμε στην τελική ευθεία με τη χειρότερη δημόσια εικόνα για το ελληνικό ζήτημα».
Όπως είπε οι επιλογές που δόθηκαν μετά τον Φεβρουάριο ήταν «ή συμφωνία στη βάση του μνημονίου ή ρήξη» και ο πρωθυπουργός απέκλεισε τη ρήξη. «Υπ’ αυτή την έννοια όποια συμφωνία και να έρθει είτε είναι η δική μας είτε είναι του κ. Γιούνκερ, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα που ποτέ στην ιστορία της η Αριστερά δεν έχει εφαρμόσει», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλη δυσκολία να δεχθεί τα μέτρα.
Ενδεικτική της δυσαρέσκειας που προκάλεσαν οι δηλώσεις Μητρόπουλου ήταν η τοποθέτηση του Δ. Παπαδημούλη ο οποίος αν και είπε ότι προς ώρας δεν θέλει να σχολιάσει, έσπευσε να προσθέσει ότι «όταν περάσει η μπόρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχω να πω αρκετά. Και κατ’ ιδίαν όταν τον δω, αλλά όχι τώρα».
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube