Weather Icon

Διδάγματα από την Ζάμπια

Του Γιάννη Μαντζίκου
Η μετακύλιση των δόσεων της χώρας μας προς το ΔΝΤ για το τέλος Ιουνίου έφερε στο προσκήνιο το ιστορικό προηγούμενο της Αφρικανικής χώρας ονόματι Ζάμπια, που την δεκαετία του 1980 έκανε κάτι ανάλογο, μετέφερε δηλαδή όλες τις δόσεις της στο ταμείο ζητώντας να τις πληρώσει σε ένα πακέτο. 
Τι μας διδάσκει όμως το προηγούμενο της Ζάμπια; Η Ζάμπια την δεκαετία του 1980 διένυε την τρίτη δεκαετία της ως ανεξάρτητο κράτος υπό την προεδρία του ιδρυτή της Kenneth Kaunda. Ο Kaunda δεν ήταν μεν ο κλασσικός Αφρικανός δικτάτορας τύπου Μοbutu του Ζαίρ ή Ιdi Amin της Oυγκάντα, κυβέρνησε όμως την χώρα υπό μονοκομματικό καθεστώς ως το 1991. Το πείραμα του για έναν σοσιαλισμό “Αφρικανικού τύπου” ήταν αντίστοιχο με αυτό που εφήρμοσε ο φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου στην Τανζανία, Julius Nyerere και απέτυχε στην πράξη. Ο Kaunda προσπάθησε να συνδυάσει τον σοσιαλισμό με τα τοπικά έθιμα της χώρας και την θρησκευτική πίστη.

Για περισσότερα Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube