Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 23 Ιουνίου 2015

Τη ρήξη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τους… τοκογλύφους δανειστές επέλεξε ο Τσίπρας

Τη ρήξη με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τους… τοκογλύφους δανειστές επέλεξε ο Τσίπρας
Κωβαίος Αγγελος 

«Παγιδευμένη» στο ευρώ η ελληνική κυβέρνηση
Μόλις προν από λίγες μέρες η ισχυρότερη τάση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ρήξη με τους δανειστές
Φοροεπιδρομή με υπογραφή του Πρωθυπουργού και μετάθεση του προβλήματος στο εσωτερικό επιφέρει η έκτακτη σύνοδος κορυφής
Η παράταση της εκκρεμότητας μετά τις κρίσιμες συναντήσεις των Βρυξελλών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ερμηνεύθηκε  ως ένδειξη της απροθυμίας του Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη.

Παρά ταύτα, ήδη από το πρωί της Δευτέρας και αφότου κατέστη σαφές ότι στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα της τάξεως των 8 δισ. (2,7 δισ. ευρώ. για το 2015 και 5,6 δισ. για το επόμενο έτος), το ερώτημα που αιωρείται είναι αν η ενδεχόμενη συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή, χωρίς να υπάρξουν απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Με τον τρόπο αυτό φάνηκε πως κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα – εφόσον εν τέλει υπάρξει συμφωνία – μετατίθεται λίαν προσεχώς στο εσωτερικό και στο κατά πόσον ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση να διαφυλάξει την συνοχή της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του.
Ο κίνδυνος περιπλοκής πάντως δεν έχει εξαλειφθεί, καθώς στις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Ανγκελα Μέρκελ έγινε σαφές ότι πρόθεση για συζήτηση απομείωσης του χρέους δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα επιχειρήθηκε να τεθεί από τον κ. Τσίπρα κατά την συζήτηση με τους ομολόγους του στην Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να συναντήσει κάποια θετική ανταπόκριση.  Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι «δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία» και ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρώπης».
Την ίδια στιγμή, με βάση πληροφορίες από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, η διαδικασία ερμηνεύθηκε ως μία ένδειξη της πραγματικής συνθήκης «εγκλωβισμού» και πιθανώς αμετάκλητης απόφασης της Ευρώπης να διατηρήσει την χώρα στην ΟΝΕ, ανεξαρτήτως των επιθυμιών της κυβέρνησης και με γνώμονα – κυρίως – την πολιτική σημασία της αδιατάραχτης πορείας  της ΟΝΕ ως οικονομικής και δυνάμει πολιτικής ενότητας.
Όπως κατέστη σαφές από τις συναντήσεις της νύχτας που προηγήθηκε της Συνόδου, η θεσμική εκπροσώπηση της Ενωσης αντιμετώπισε ως συνομιλητή τον Αλ. Τσίπρα και όχι τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group (Ευκλ. Τσκαλώτο) ή το Eurogroup (Ι. Βαρουφάκη).
Υπό την έννοια αυτή, ένα από τα καθοριστικά σημεία των συζητήσεων των ημερών ήταν η προσωπική δέσμευση του κ. Τσίπρα για όλα τα προτεινόμενα μέτρα και τις προτάσεις της Αθήνας, όπως η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, οι αυξήσεις στην φορολογία και μία σειρά άλλων αποφάσεων που φάνηκε πως αξιολογήθηκαν σε πρώτη φάση ως ένδειξη πολιτικής βούλησης για την επίτευξη συμφωνίας – αν και εκκρεμεί η πλήρης τεχνική αξιολόγησή τους.
Η κίνηση αυτή απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ειδικώς αφότου ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος, ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ το πρωί της Δευτέρας ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα μέτρο όπως η κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ.
Η κατάθεση των ελληνικών προτάσεων από τον Πρωθυπουργό και η συζήτησή επ’ αυτών, που προηγήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, φάνηκε πως ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, εξ ου και η εξαιρετικά σύντομη διάρκεια της συνεδρίασης του eurogroup, από την οποία προέκυψε η αναγγελία μίας νέας συνεδρίασης εντός διημέρου.
Από τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους της τρόικας και ειδικώς από εκείνη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καταδείχθηκε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί την συνεργασία και όχι την σύγκρουση, καθώς ο κ. Τσίπρας σημείωσε στην συνομιλία του με την κυρία Λαγκάρντ ότι δεν επιδιώκει την αποχώρηση του Ταμείου από τις συζητήσεις και το πρόγραμμα, αλλά αντιθέτως θέλει την συμβολή του στην συζήτηση για το χρέος, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ως αντάλλαγμα την απόφαση για επιβολή σκληρών μέτρων. Παρά ταύτα, κάποιο θετικό σήμα δεν υπήρξε.
Καταλυτική εκτιμάται ότι ήταν η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤΜάριο Ντράγκι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέθεσε διεξοδικά την θέση του για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών και εξήγησε ότι αυτή θα συνεχιστεί όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα. Κοινώς, ότι εντός μίας εβδομάδας αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη θετική, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η ΕΚΤ δεν θα είναι καν σε θέση να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα σήμαινε την αδυναμία ανταπόκρισης της κυβέρνησης στις δανειακές της υποχρεώσεις αλλά ακόμη και στην καταβολή μισθών και συντάξεων, παρά τα όσα διατείνεται το Μέγαρο Μαξίμου – μία εξέλιξη που θα έθετε τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης.
 Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις συναντήσεις των Βρυξελλών έγινε σαφές ότι οι όροι των διαπραγματεύσεων είναι πολύ απλούστεροι (και σκληρότεροι) απ’ ό,τι πίστευε η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό επειδή η απόφαση της ΕΚΤ της 22ης Ιανουαρίου με την οποία κατέστη δυνατή η αγορά ομολόγων από την τράπεζα, συνιστά στην ουσία και ένα τείχος προστασίας της ΟΝΕ έναντι μία ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες και αφότου όλα τα δεδομένα αποσαφνίστηκαν στην ελληνική κυβέρνηση, φάνηκε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει εν τέλει επιλέξει το σενάριο της ρήξης με την ΟΝΕ, αλλά – αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο – με ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει αντιδράσει ανοιχτά,
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube