Weather Icon

Τον Σεπτέμβρη τα σπουδαία της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ

Τον Σεπτέμβρη τα σπουδαία της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ
Στόχος η συμφωνία στη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών εντός των ορίων των ΑΟΖ των δύο χωρών 

Λευκωσία: Λίγο μετά το θερμό καλωσόρισμα που επιφύλαξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου έδειξε και στην πράξη ότι οι δύο ηγέτες πλέον δεν μπορούν να περιορίζονται στα εθιμοτυπικά και θα πρέπει να περάσουν στα έργα.
Στην ατζέντα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού του Ισραήλ υπήρχε ήδη καταγραμμένη μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, ξεκινώντας από την ενέργεια και φτάνοντας στα περιφερειακά και άλλα διμερή θέματα. Η πρώτη και σημαντική εκκρεμότητα σ’ ό,τι αφορά την ενέργεια ήταν το θέμα της συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και των δύο χωρών.
Ρώτησε ο Βενιαμίν Νετανιάχου τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών πόσες συναντήσεις έχουν γίνει γι’ αυτό θέμα. «Εφτά συναντήσεις», ήταν η απάντηση που έλαβε. Και κάπου εκεί τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Κοφτά και σταράτα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως μετά από εφτά συναντήσεις έπρεπε να υπάρξει αποτέλεσμα και με τη σύμφωνο γνώμη του Προέδρου Αναστασιάδη δόθηκαν εντολές προς τον Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Γιουβάλ Στάινιτζ να συναντηθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας για να προχωρήσουν επί τω έργω. «Είναι καιρός να έχουμε και αποτελέσματα», υπέδειξε προς τους δύο υπουργούς ο Βενιαμίν Νετανιάχου.
Συνήθως όταν ένα προεδρικό ταξίδι λαμβάνει τον χαρακτηρισμό «επίσημο», σε αυτό προέχουν τα τελετουργικά και οι δηλώσεις γενικού και αορίστου περιεχομένου. Ενίοτε μπορεί να πέσουν και υπογραφές για κάποιες συμφωνίες που είχαν προετοιμαστεί προηγουμένως. Στην προκειμένη περίπτωση το ταξίδι Αναστασιάδη στο Ισραήλ ήταν κάπως διαφορετικό. Είχε τον επίσημό του χαρακτήρα, υποδοχή από τον Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Θιοντόρ Χερτζλ, επίσημο δείπνο κ.λπ.
Το γεγονός ότι δεν υπογράφηκαν οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν αποτελεί αρνητικό γεγονός. Ούτως ή άλλως ήταν γνωστό πως ο Πρόεδρος δεν πήγαινε στο Ισραήλ για να υπογράψει συμφωνίες, αλλά για να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες. Κι αυτό έγινε, επιβεβαιώνοντας αυτά που έλεγαν κυβερνητικές πηγές, προ της επίσκεψης, ότι θα αποδεικνύονταν πολύ πιο σημαντικές οι εκεί επαφές.
Στο θέμα της συνεκμετάλλευσης ήδη έχουν τροχιοδρομηθεί οι διαδικασίες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε σειρά από επισκέψεις υπουργών προς Κύπρο και προς Ισραήλ, καθώς και τακτικές συναντήσεις των ομάδων εργασίας των δύο χωρών. Στόχος αμφοτέρων των πλευρών μέχρι τον Σεπτέμβρη να υπάρξει αποτέλεσμα. Δηλαδή, συμφωνία στη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών που εκτείνονται εντός των ορίων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και των δύο χωρών. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας, την οποία τόσο η Λευκωσία όσο και η Ιερουσαλήμ κρίνουν σημαντική, θα είναι η πρώτη από πλευράς Κύπρου.
Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι αμέσως μετά να προχωρήσει και σε αντίστοιχες συμφωνίες με άλλα κράτη, με τα οποία έχει θαλάσσια σύνορα, με πρώτη στην ατζέντα την Αίγυπτο. Δεύτερο κεφάλαιο το πώς τα ενεργειακά αποθέματα μετατρέπονται σε παραγωγή προς όφελος των πολιτών, αλλά και των δύο χωρών ευρύτερα. Συμφωνήθηκε όπως αρχίσει ο σχεδιασμός προκειμένου να είναι κατορθωτή η μεταφορά ηλεκτρισμού από το Ισραήλ προς την Κύπρο και από εδώ προς την Κρήτη.
Στόχος αυτό το πρόγραμμα να επεκταθεί και προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάτι που σίγουρα θα έχει πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες. Από τις συνομιλίες διαφάνηκε και στην πράξη ότι το Ισραήλ όχι μόνο δεν έχει θέσει οποιαδήποτε ερωτηματικά για τις συμφωνίες της Κύπρου με την Αίγυπτο, αλλά αντίθετα ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς προχωρεί το όλο θέμα. Ανάλογη προσέγγιση και σ’ ό,τι αφορά τις συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας στον ενεργειακό τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο θέμα του τουρισμού και το πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν ώστε η μια να βοηθά την άλλη σ’ έναν τόσο σημαντικό τομέα. Η συνεργασία αυτή θα γίνει σε διάφορες φάσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στόχος είναι οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται το Ισραήλ -κυρίως από Ασία/Κίνα και ΗΠΑ- να έχουν την ευκαιρία να έρχονται και στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα τουρίστες -κυρίως Ευρωπαίοι- να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν και στο Ισραήλ.
Στο τραπέζι έχει μπει εισήγηση για σύνδεση των δύο χωρών με πορθμεία με τακτικά δρομολόγια όχι μόνο για μεταφορά τουριστών, αλλά και άλλων προσώπων που θα θέλουν να μετακινούνται με αυτά τα μέσα, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειάζονται γύρω στις πέντε με έξι ώρες από τον ένα προορισμό στον άλλο.  Στο θέμα του τουρισμού η Λευκωσία αναμένει να μάθει τα νεότερα από πλευράς Ισραήλ σ’ ό,τι αφορά και τις πτήσεις για μεταφορά επισκεπτών από την Ασία και τις ΗΠΑ, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων. Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ είναι πολύ καλά γνωστή, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να βρίσκεται στην εξουσία έχοντας πλειοψηφία μίας μόνο έδρας στην Κνέσετ. Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή, κάτι που το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Νετανιάχου. Έτσι φρόντισε όπως κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιτζάκ Χέρτζογκ. Λευκωσία και Ιερουσαλήμ θέλουν αυτά που έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα και όσα θα υπογραφούν στο εγγύς μέλλον να μην επηρεάζονται από την όποια αλλαγή κυβερνήσεων στις δύο χώρες μελλοντικά. Και φαίνεται πως αυτό από ισραηλινής πλευράς έχει κλειδώσει. Αυτό που Βενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε για άλλη μία φορά συναντώντας Κύπριο Πρόεδρο είναι το ότι οι δύο χώρες είναι τόσο κοντά, αλλά συνάμα και τόσο μακριά. Αυτό που πρωτίστως θέλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είναι να συναντώνται οι ηγέτες, οι υπουργοί και οι διάφοροι κρατικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Αυτό που θέλει και επιμένει να το λέει είναι να δει τον απλό κόσμο να ταξιδεύει προς τις δύο χώρες. Γιατί αυτά τα ταξίδια κι αυτές οι επαφές είναι που στο τέλος θα φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά και κυρίως θα σφραγίσουν πλήρως τα όσα υπογράφονται και συμφωνούνται σε πολιτικό επίπεδο. Τα είπαν για να τα ακούουν άλλοι Υποδεχόμενοι τον Νίκο Αναστασιάδη, τόσο ο Ρέουβεν Ρίβλιν όσο και ο Βενιαμίν Νετανιάχου άδραξαν την ευκαιρία προκειμένου να στείλουν και τα δικά τους μηνύματα. Εν πρώτοις ο Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν ξεκίνησε τη δήλωσή του καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ». Αναφορά που μπορεί να μην θεωρείται από πολλούς κάτι το άγνωστο, αλλά έχει τη σημασία τη δεδομένη στιγμή που έγινε. Ήρθε σε μια στιγμή που δημιουργήθηκε εκ νέου θέμα ως προς το κατά πόσο τα Ιεροσόλυμα αποτελούν ή όχι την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σαφές το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες από τον Πρόεδρο Ρίβλιν. Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να μιλήσει για το Ιράν. Και προκειμένου να καταδείξει ότι όλοι στην περιοχή διατρέχουν ανάλογους κινδύνους, έκανε αναφορά, όχι τυχαία, στη σύλληψη του 26χρονου Λιβάνιου με τις μεγάλες ποσότητες νιτρικής αμμωνίας. Ούτως ή άλλως οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν πριν αρχίσουν οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και προτίμησε να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις για το μείζον πρόβλημα που έχει αυτήν τη στιγμή στην ατζέντα του.   Μήνυμα Αναστασιάδη και προς τον Αμπάς Το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ ήταν σχετικά σύντομο και δεν δόθηκε χρόνος να μεταβεί και στη Ραμάλα για να συναντήσει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς. Κύριος λόγος της μη μετάβασης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ραμάλα ήταν γιατί την Τρίτη το πρωί ήθελε να βρίσκεται στη Λευκωσία για τα διαπιστευτήρια των πρέσβεων της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν. Δύο εξόχως σημαντικές εξελίξεις σ’ ό,τι αφορά την προσπάθεια της Κύπρου να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.  Από την πρώτη στιγμή ωστόσο είχε σταλεί το μήνυμα προς την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως σκοπιμότητα να μην επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη Ραμάλα. Και αμέσως άρχισαν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να γίνει κατορθωτή η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να ενημερώσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να βοηθήσει τα εμπλεκόμενα μέρη. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον κ. Αμπάς για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για το Παλαιστινιακό ώστε να προσκληθεί τόσο ο ίδιος όσο και ο Βενιαμίν Νετανιάχου σε χωριστές συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για την πρόθεσή του αυτή ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα και τον Β. Νετανιάχου, ο οποίος δεν είχε καμιά αντίρρηση να προσκληθούν και οι δύο να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος στο χώρο της Μέσης Ανατολής τόσο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτίμηση που υπάρχει εντός του Ισραήλ είναι πως στον χώρο της ΕΕ και κυρίως ανάμεσα στις βορειοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα ιδιαίτερα σε κρίσιμα για το εβραϊκό κράτος ζητήματα όπως αυτό του Ιράν. Γι’ αυτό και κρίνει ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι η Κύπρος καταβάλλει προσπάθειες για να μεταφέρει κάποια μηνύματα προς την ΕΕ, αλλά και να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.
Ως γνωστόν, μεταβαίνοντας στο Ισραήλ, ο Νίκος Αναστασιάδης μετάφερε κάποια μηνύματα από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και επιστρέφοντας είχε μήνυμα Νετανιάχου προς τον Αλ Σίσι. Κάτι που δείχνει ότι Νετανιάχου και Αλ Σίσι εμπιστεύονται την κυπριακή πλευρά για τη μεταφορά μηνυμάτων, πράγμα όχι και τόσο εύκολο, εάν σκεφτεί κάποιος τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής στο απώτερο παρελθόν. Η μεταφορά του όλου θέματος και ενώπιον του συνόλου των ηγετών της ΕΕ αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το ρόλο και της σημασία της Κύπρου.
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
http://www.philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube