Weather Icon

Σκάνδαλο στην Ε.Ε.: Επιστολή Βολκάν Μποζκίρ για άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια»

Αποκάλυψη ΑΝΤ1 

Παύλος Ξανθούλης
Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει απόψε ότι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, υπάκουσε σε οδηγίες του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, προκειμένου να περιλάβει, στην έκθεσή της, αναφορά για ξεπάγωμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Ενέργεια», το οποίο μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η απόφαση της εισηγήτριας της Ευρωβουλής για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, να ζητήσει το ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου «Ενέργεια», υπαγορεύθηκε από την ίδια την Άγκυρα.

Αυτό προκύπτει ευθέως από επιστολή του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος κάλεσε την Κάτι Πίρι να θέσει θέμα ξεπαγώματος του τουρκικού κεφαλαίου, το οποίο μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιστολή του Τούρκου αξιωματούχου προς τη Σοσιαλίστρια εισηγήτρια της Ευρωβουλής, την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θα καλωσορίζαμε μια αναφορά για το άνοιγμα του κεφαλαίου 15-Ενέργεια-όπως υπήρχε σε προηγούμενα ψηφίσματα».

Η τουρκική παρότρυνση προς την εισηγήτρια της Ευρωβουλής έλαβε χώρα στις 26 Ιανουαρίου, ενώ όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 είχε και συνέχεια, με προφορικά διαβήματα, κυρίως τις τελευταίες 4-5 βδομάδες.

Το πλέον ανησυχητικό δεν είναι όμως η τουρκική εμμονή αλλά η ευκολία με την οποία η εισηγήτρια της Ευρωβουλής, Κάτι Πίρι, υιοθέτησε τη θέση της Αγκυρας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, οι θυελλώδεις αντιδράσεις της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και οι ενστάσεις που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, οδηγούν τη Σοσιαλίστρια εισηγήτρια σε υπαναχώρηση από τη θέση της για ξεπάγωμα του τουρκικού κεφαλαίου Ενέργεια.

Και ανοίγουν τον δρόμο για έγκριση της έκθεσης για την Τουρκία, από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, την προσεχή Τετάρτη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube