Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Ιουνίου 2015

Τουρκία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ (φωτο)

Τουρκία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ (φωτο)
Σάββας Καλεντερίδης

  • Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με τη σύζυγό του, ενώ παραδίδει την προεδρία της Τουρκίας. (Φωτ.:ΕΡΑ / Tarik Tinazay)
Πλήρης ημερών απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της γειτονικής χώρας που κυριάρχησε για πάνω από μισό αιώνα στα πολιτικά πράγματα.

Ο γνωστός για τη ρητορική δεινότητά του πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών, στο νοσοκομείο Γκιουβέν της Άγκυρας όπου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, νοσηλευόταν με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ποιος ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ
O Sami Süleyman Gündoğdu Demirel, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο χωριό Ισλάμκιοϊ της Σπάρτης της Πισιδίας, το 1924. Ήταν πολιτικός μηχανικός και υπήρξε ο πιο νέος (31 ετών) Γενικός Διευθυντής στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ σε ηλικία 40 ετών ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Από το 1965 μέχρι το 1993 διετέλεσε πρωθυπουργός σε επτά διαφορετικές κυβερνήσεις, με συνολικό διάστημα 10 χρόνια και 5 μήνες, ο μακροβιότερος μετά τους Ισμέτ Ινονού και Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι ο πρωθυπουργός που σχημάτισε τις περισσότερες κυβερνήσεις μετά το 1946, οπότε η Τουρκία επέτρεψε τη λειτουργία περισσοτέρων του ενός κομμάτων.
Το 1962 ασχολήθηκε με την πολιτική και το Κόμμα Δικαιοσύνης (AP), από όπου αποχώρησε το 1963, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την απελευθέρωση του Τζελάλ Μπαγιάρ.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube