Weather Icon

Stratfor: Οι νίκες είναι… αχίλλειος πτέρνα για τους τζιχαντιστές

Stratfor: Οι νίκες είναι… αχίλλειος πτέρνα για τους τζιχαντιστές

O διμέτωπος αγώνας του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ και πώς εξηγούνται οι πρόσφατες επιτυχίες. Η κατάληψη της Παλμύρας, η επιθετική στρατηγική και σε ποιες περιοχές εστιάζονται πλέον οι συγκρούσεις. Κρίσιμος ο ρόλος των Σουνιτών στο Ιράκ.

To Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πρόσφατα πέτυχε ορισμένες μεγάλες νίκες στη Συρία και το Ιράκ. Την τελευταία εβδομάδα οι μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Ramadi, πρωτεύουσας της επαρχίας Anbar στο Ιράκ. Το ΙΚ στρέφει τώρα την προσοχή του στην περιοχή μεταξύ των πόλεων Ramadi και Fallujah, που ελέγχεται από κυβερνητικές (ιρακινές) δυνάμεις.
Στη Συρία οι ισλαμιστές κέρδισαν εδάφη στην επαρχία της Homs, κυρίως γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλης Tadmur αλλά και στην Palmyra (Παλμύρα), αποκόπτοντας τις γραμμές εφοδιασμού της πόλης Deir el-Zour, στην οποία «σταθμεύουν» κυβερνητικές δυνάμεις.
Σημειώθηκαν επίσης λιγότερο επιτυχημένες επιθέσεις στην αεροπορική βάση Kweiris και την Deir el-Zour, που σηματοδοτούν την ικανότητα του ΙΚ να εξαπολύει πολλαπλές επιθέσεις σε μια ευρεία περιοχή.

Το τελευταίο κύμα των επιτυχημένων επιθέσεων καταδεικνύει την συνεχή απειλή που συνιστά το ΙΚ όχι μόνο για τη Βαγδάτη και Δαμασκό αλλά και για άλλες ομάδες «ανταρτών». Παράλληλα οι τελευταίες νίκες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν το Ισλαμικό Κράτος με όπλα, εφόδια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.
Ωστόσο αυτές οι επιτυχίες αποκρύπτουν δομικά προβλήματα που πρέπει να λύσει το ΙΚ καθώς αντιμετωπίζει ισχυρούς αντιπάλους σε δυο διαφορετικές χώρες.
Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube