Weather Icon

FT: Κατάρρευση του δικομματισμού και στην Ισπανία

Βαριές απώλειες για τον Ραχόι, άνοδος των Podemos και ένα καινούριο τετρα-κομματικό σύστημα προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία. Όλα ανοιχτά στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος κέρδισε τις ισπανικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Χωρίς κάποια ιδιαίτερη σειρά: η σύγχυση, η διάσπαση, και η αδυναμία πρόβλεψης.ο κυβερνών «Λαϊκό» κόμμα της Ισπανίας υπέστη βαριές απώλειες την Κυριακή, αλλά παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλιστές τα πήγαν χειρότερα ακομα και σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, αλλά πιθανότατα θα εκτοπίσουν το Λαϊκό κόμμα σε κάποιες κεντρο-δεξιές περιοχές. Οι δύο νέοι πολιτικοί «νεοφερμένοι» , οι Podemos και οι Ciudadanos έκαναν μία εντυπωσιακή είσοδο στα τοπικά και περιφερειακά κοινοβούλια, μετατρέποντας έτσι το δικομματικό σύστημα της Ισπανίας σε έναν παιχνίδι για τέσσερεις. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα εξουσία, αλλά παραμένουν ρυθμιστές της εξουσίας, – με άλλα λόγια είναι αρκετά δυνατοί για να μπλοκάρουν άλλους από την εξουσία αλλά πολλοί ανίσχυροι για να την πάρουν οι ίδιοι.

Καθώς συσσωρεύονταν τα αντιφατικά μηνύματα για τους νικητές, το πιο αξιοπρόσεκτο συμπέρασμα των εκλογών πιθανόν ήταν το εξής: ακόμα και μετά από την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων, οι ψηφοφόροι στις 13 περιοχές που διεξήγαγαν εκλογές την Κυριακή δεν είχαν και πολύ καθαρή εικόνα για το ποιες δυνάμεις θα καταλήξουν στην κυβέρνηση και ποιες στην αντιπολίτευση. Μετά από δεκαετίες σταθερών πλειοψηφιών και μονοκομματικών κυβερνήσεων, η πολιτική δύναμη στις περιοχές της Ισπανίας θα πρέπει τώρα να μοιραστεί μεταξύ ως τώρα άσπονδων πολιτικών αντιπάλων.

Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube