Άρθρο του Παντελή Σαββίδη: «Cool War» Ελλάδας-Ευρωζώνης

Άρθρο του Παντελή Σαββίδη: «Cool War» Ελλάδας-Ευρωζώνης
Η Κίνα και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα στη Μεσόγειο ναυτικές ασκήσεις, κυρίως διάσωσης, αλλά το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτήν τη στρατιωτική ενέργεια είναι πολλαπλό. Κυρίως, εισάγει μια νέα έννοια στο συνδυασμό στρατηγικής αντιπαράθεσης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών – κυρίως των ισχυρότερων.

Η νέα έννοια, όπως περιγράφεται σε ένα εξαιρετικό άρθρο του Bloomberg, είναι ο Cool War, ο «δροσερός» δηλαδή «πόλεμος», ο οποίος έχει μεν στρατιωτική διάσταση αλλά ήπια, και δεν είναι κάτι σαν τον Cold War, τον Ψυχρό Πόλεμο, τον οποίο η ανθρωπότητα έζησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος οδήγησε σε μια κούρσα εξοπλισμών και ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου μεταξύ κυρίως των δύο τότε υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.

Η ιδέα του Ψυχρού Πολέμου, με την έννοια της «ανάσχεσης» («containment»), της Ρωσίας αυτήν τη φορά, δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, το οποίο κατά παράδοση προλέγει τους προσανατολισμούς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες σχετικό άρθρο. Ακολούθησε η απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει δυνάμεις σε χώρες κοντά στη Ρωσία σε μια εμφανή προσπάθεια στρατιωτικής περικύκλωσής της.
Αν και οι ενδείξεις υπάρχουν, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς μέχρι ποίου σημείου τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μια νέα αντιπαράθεση Δύσης-Ανατολής. Μια τέτοια αντιπαράθεση θα είναι ευκολότερη αν τις επόμενες αμερικανικές εκλογές κερδίσει ο άλλος γιος του Τζοττζ Μπους, γενάρχη της οικογένειας Μπους, ο Τζεμπ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Ένας από τους συμβούλους του είναι ο γνωστός Πολ Γούλφοβιτς, σύμβουλος και του αδελφού του, που μαζί με τους άλλους ιέρακες οδήγησαν στις περιπέτειες της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube