REAL TIME |

Weather Icon

Λέτε οι BRICS να γίνουν τελικά BRIGCS; Με λίγη δημιουργική ασάφεια μπορεί να συμβεί και αυτό…

Λέτε οι BRICS να γίνουν τελικά BRIGCS; Με λίγη δημιουργική ασάφεια μπορεί να συμβεί και αυτό…
Λέτε οι BRICS να γίνουν τελικά BRIGCS; Με λίγη δημιουργική ασάφεια μπορεί να συμβεί και αυτό…

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Ο ρόλος και η σημασία των κρατών που έχουν δημιουργήσει την οργάνωση
BRICS δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί σοβαρά και ήταν σίγουρα κεραυνός εν
αιθρία η ρωσική πρόσκληση προς την Ελλάδα να γίνει το 6ο μέλος της.

O πρωθυπουργός εξέφρασε μια «θετική έκπληξη» όταν άκουσε τον Ρώσο Υφυπουργό Οικονομικών Sergei Storchak, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία τους, να προσκαλεί την Ελλάδα να γίνει μέλος των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων. Εάν τελικά η Ελλάδα γίνει το έκτο μέλος αυτής της λέσχης, θα αλλάξει και την ονομασία της από BRICS σε BRIGCS και το G θα είναι για την Ελλάδα.

Η ιστορία των BRICS ξεκίνησε όταν ο Jim O’Neill της Goldman Sachs έδωσε αυτό το ακρωνύμιο από τα αρχικά των κρατών που θα αποτελούσαν αυτή τη νέα διεθνή οικονομική οργάνωση. Το ακρωνύμιο ήταν BRICs γιατί τα αρχικά κράτη ήταν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα. Όταν, αργότερα, προστέθηκε και η Νότια Αφρική το τελικό “s” έγινε κεφαλαίο “S”. Η πρόταση του O’Neill έγινε το 2001 προβλέποντας τα τέσσερα κράτη, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Βραζιλία θα αυξήσουν πάρα πολύ το ΑΕΠ τους την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και οι ρυθμοί ανάπτυξής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών. Έτσι, τα επόμενα χρόνια, οι Υπουργοί Εξωτερικών αυτών των κρατών άρχισαν τις σποραδικές τους συναντήσεις και στην 61η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των BRICS έλαβε χώρα στη Αικατερίνμπουργκ τον Ιούνιο του 2009 και παρευρέθηκαν τα αρχικά 4 κράτη μια και η Νότιος Αφρική δεν ήταν ακόμα μέλος αυτής της νέας λέσχης. Η τελευταία, η 6η , έγινε στη Βραζιλία μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου 2014 και υιοθέτησε την Διακήρυξη της Φοντολέζα και όπου αποφασίστηκε η δημιουργία της «Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας». Κάθε χρόνο η ετήσια Σύνοδος Κορυφής γίνεται σε διαφορετικό κράτος και αυτή του 2015 θα πραγματοποιηθεί στο Ουφά της Ρωσίας τον Ιούλιο όπου και θα συζητηθεί και η πρόσκληση προς την Ελλάδα.

Κατά το Bloomberg, η πρόσκληση εδράζεται σε γεωπολιτικά κίνητρα, τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο, μετά την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με την Ανατολή. Για τον Jim O’Neill όμως δεν υπάρχει αμφιβολία: «Μήπως έχουμε Πρωταπριλιά; Μπορώ να καταλάβω γιατί η Ρωσία έχει αυτό το παράξενο κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι άλλοι θα συμφωνήσουν». Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει έδρα τη Σαγκάη της Κίνας και πρώτος της Πρόεδρος θα είναι ο Ινδός τραπεζίτης Kyndapur Vaman Kamath και η θητεία του θα είναι εξαετής. Θα διαθέτει, επίσης έναν Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου που θα είναι Ρώσος. Ήδη η Τράπεζα θα διαθέτει ένα κεφάλαιο της τάξης των 100 δισ. δολαρίων και ένα άλλο ποσόν 100 δισ. δολαρίων που θα είναι ένα ταμείο (pool) αποθεματικού συναλλάγματος με σκοπό να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μερίδιο της Κίνας στο ταμείο θα είναι 41 δισ. δολάρια, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας θα είναι 18 δισ. δολάρια, και της Νότιας Αφρικής θα είναι 5 δισ. δολάρια.

Οι BRICS, αναμφίβολα, αποτελούν έναν πολύ υπολογίσιμο οργανισμό. Διαθέτουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25% του εδάφους του πλανήτη Γη, και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ που έχει φτάσει τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια και έχει πλησιάσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Επιπλέον, ελέγχουν περίπου το 43% του παγκόσμιου συναλλάγματος. Δεν νομίζω ότι αυτοί οι αριθμοί θα καλυτερεύσουν με την πρόσθεση της Ελλάδας.

Οι κινέζοι αποκαλούν τους BRICS «jinzhuan siguo» που σημαίνει «τα τέσσερα χρυσά τούβλα» σε μια προσπάθεια να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να υπενθυμίσουν σε όλους ότι σύντομα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη Γη. Οι κινέζοι μαζί με τους ρώσους με την δημιουργία του δικού τους κλαμπ είναι ένα τρόπος να πουν στους αμερικανούς ότι οι δυο μεγαλύτερες αναδυόμενες χώρες έχουν κάνει τις δικές τους επιλογές και ότι όλοι οι δρόμοι δεν οδηγούν στην Ουάσιγκτον.

Ένας λόγος που αμφιβάλει κανείς για την επιτυχία τους είναι η έλλειψη συνοχής και ότι συναγωνίζονται μεταξύ τους περισσότερο απ’ ότι συναγωνίζονται την Αμερική και την Ευρώπη. Δύο είναι αυταρχικά καθεστώτα, δύο είναι θορυβώδεις δημοκρατίες, τρεις είναι πυρηνικές δυνάμεις και δύο έχουν μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από το 2003, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Κίνα και η Ινδία θα είναι η πρώτη και η τρίτη οικονομική δύναμη στο κόσμο το 2050 και η Βραζιλία και η Ρωσία θα καταλαμβάνουν την πέμπτη και έκτη θέση. Την δεύτερη θέση θα έχουν οι ΗΠΑ και τη τέταρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.Τέλος, υπάρχει πιθανότητα οι BRICS να μη γίνουν BRIGCS αλλά BRIICS μια και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει 6ο μέλος η Ινδονησία που έχει 248 εκατομμύρια πληθυσμό και ΑΕΠ που φτάνει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση έκανε από την αρχή μια πολύ σωστή κίνηση. Όρισε σας αντιπρόσωπό μας στις διαπραγματεύσεις με τους BRICS τον οικονομολόγο Παναγιώτη Ρουμελιώτη που είναι άριστος γνώστης του παγκόσμιου οικονομικού και τραπεζικού συστήματος και θα δώσει τις σωστές συμβουλές στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει το 6ο μέλος του κλαμπ των BRICS. Ο Ρουμελιώτης ήδη ανέφερε ότι ένα δάνειο από τους BRICS δεν θα περιλαμβάνει και μνημόνιο αλλά σίγουρα θα περιλαμβάνει κάποιους όρους. Σήμερα, η Ελλάδα δανείζεται με 2,3% και τα BRICS με επιτόκια 5%-13%! Επιπλέον για να γίνει πλήρες μέλος πρέπει να καταβάλει το ποσόν των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που, σίγουρα, δεν διαθέτει σήμερα. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξει η Αθήνα είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την διάθεση της Ελλάδας να αποκτήσει μια σχέση με έναν νέο οργανισμό ανταγωνιστικό στα συμφέροντά της.

Ο Ρουμελιώτη βέβαια διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ πρώιμο στάδιο για εκτιμήσεις και πολύ νωρίς για να για να εξαχθούν συμπεράσματα και ότι είναι, ουσιαστικά, μια φάση διερεύνησης. Ίσως το πιο σημαντικό σημείο από τις δηλώσεις Ρουμελιώτη είναι όταν υπογράμμισε ότι δεν λειτουργεί διαζευκτικά κανένα δίλλημα «BRICS ή Δύση», αλλά αποτελεί μια προσπάθεια για την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα μας.

Στην απογραφή του 2011 η Ελλάδα είχε περίπου 11.000.000 πολίτες. Το 2060 θα έχει μόλις 8.5000.000 πολίτες. Η Τουρκία το 2060 θα έχει 102.000.000 πολίτες! Έχω την εντύπωση ότι ίσως πρέπει να πούμε στον Ρουμελιώτη να σταματήσει να ασχολείται με τους BRICS και να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος μια και ο Νίκος Κοτζιάς είπε «Ο Θεός έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να γειτονεύουν, πήρε την απόφαση να βρίσκονται στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες για την Ελλάδα και την Τουρκία. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε θετικά τα καλά αποτελέσματα του Θεού στο τάβλι».

Η οικονομική ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη κρίση έρχεται, συνήθως, από την περιοχή που έχει λάβει πολλά χειροκροτήματα και αυτοϊκανοποίηση για τις επιτυχίες της. Εάν αυτό συμβεί και τώρα, το επόμενο οικονομικό σοκ, κατά πάσαν πιθανότητα, θα έρθει από τους BRICS.

mignatiou.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube