REAL TIME |

Γενικά θέματα 27 Μαΐου 2015

Αντιφασιστική αλληλεγγύη στην Ανατολική Ουκρανία

Οδοιπορικό του Τάκη Πολίτη

Το 2ο Διεθνές Αντιφασιστικό  Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Ντονμπάς έφτασε στην Ανατολική Ουκρανία την Τετάρτη 6 Μάη και αποχώρησε μετά από πενθήμερη ουσιαστική και γόνιμη παραμονή, εκφράζοντας τόσο –κυρίως- πολιτικά, όσο και έμπρακτα -αφού μετέφερε ένα τόνο ανθρωπιστικής βοήθειας (φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα)- την αλληλεγγύη του στο λαό των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών της Αν. Ουκρανίας που, με κοινό χαρακτηριστικό τους τον αντιφασισμό, μάχονται ενάντια στον ουκρανικό στρατό και στα τάγματα  φασιστών και μισθοφόρων που τον συνδράμουν.
Στο Καραβάνι συμμετείχαν περίπου 120 ακτιβιστές και ακτιβίστριες από 10 –ευρωπαϊκές οι περισσότερες- χώρες, ανάμεσά στους και μια 15μελής ελληνική αποστολή που συγκροτήθηκε μετά από συστηματική δουλειά αντιπληροφόρησης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας που επί μήνες έκανε η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία.

Φόρουμ σε εμπόλεμη ζώνη

Η παρουσία της διεθνούς αποστολής στον μεγάλο εορτασμό για την 70η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης επεφύλαξε εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές για όλους μας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μας επευφημούσαν, μας πλησίαζαν με μάτια βουρκωμένα για να μας προσφέρουν λίγα λουλούδια, να μας σφίξουν τα χέρια, να μας πουν δυο κουβέντες, να βγάλουν μαζί μας μια αναμνηστική φωτογραφία. Αυτή η ένθερμη αντιμετώπιση του ντόπιου πληθυσμού φανερώνει  τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης σε στιγμές όπου ένας λαός αντιμετωπίζει ηρωικά τη σύγχρονη φασιστική θηριωδία.  Τις μέρες της παραμονής μας εκεί διοργανώθηκε διεθνές Φόρουμ με συμμετοχή περισσότερων των 150 εκπροσώπων από διάφορες αριστερές οργανώσεις, τόσο της Ουκρανίας (Ανατολικής και Δυτικής), όσο και ευρωπαϊκές. Η συμμετοχή διεθνών αντιπροσωπειών σε ένα πολιτικό φόρουμ σε εμπόλεμη ζώνη συνιστά υψηλού βαθμού έκφραση έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης, και παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αντιιμπεριαλιστικού συντονισμού ανάμεσα σε αριστερές πολιτικές δυνάμεις και στις τοπικές κοινωνίες.
Η εικόνα που διαμορφώσαμε κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην περιοχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν που συστηματικά προσπαθούν να καλλιεργήσουν  τα δυτικά κυρίαρχα ΜΜΕ, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων. Πολιτοφύλακες που δεν είναι ούτε τρομοκράτες, ούτε πράκτορες της Ρωσίας, αλλά εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, μέχρι πρότινος εργαζόμενοι, εργάτες, αγρότες, μικροαστοί, διανοούμενοι, φοιτητές, καθημερινοί άνθρωποι της περιοχής, αλλά και διεθνείς αντιφασίστες εθελοντές που έχουν σπεύσει να προσφέρουν διεθνιστική αλληλεγγύη στους μαχόμενους αντιφασίστες του Ντονμπάς. Μια κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί, αλλά με υψηλό φρόνημα, και που παρά τις αντιξοότητες, τις συνθήκες αποκλεισμού και τις τρομακτικές ελλείψεις, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να παλεύει με γενναιότητα και συνέπεια, για αυτοδιάθεση, αξιοπρέπεια και σοσιαλισμό, ενάντια στο φασισμό, στην εκμετάλλευση και στην ολιγαρχία.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, η στάση της απέναντι στο ουκρανικό ζήτημα, μας ξαφνιάζει –δυστυχώς- όλο και περισσότερο δυσάρεστα. Μέχρι σήμερα αδρανεί και δεν επαναφέρει στην Μαριούπολη το ελληνικό προξενείο, το οποίο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετέφερε στο Κίεβο ευθυγραμμιζόμενη με τις απαιτήσεις του τελευταίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν φροντίζει να προβεί σε κινήσεις ουσιαστικής υπεράσπισης των 80.000 Ελλήνων μειονοτικών που είτε ζουν στην περιοχή του Ντονμπάς που βομβαρδίζεται από το ουκρανικό πυροβολικό, είτε ζουν υπό στρατιωτικό νόμο σε όμορες περιοχές που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός και νεοναζιστικά του τάγματα, όπως το τάγμα Αζόφ. Αντίθετα μάλιστα, η κυβέρνηση της Αθήνας φαίνεται να αναβαθμίζει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του Κιέβου, κυβέρνηση η οποία τον περασμένο μήνα διόρισε ως σύμβουλο στο Υπουργείο Άμυνας τον επικεφαλής του Δεξιού Τομέα, του υπερεθνικιστικού νεοναζιστικού κόμματος της Ουκρανίας.

Αντιφασισμός α λα καρτ

Την Πέμπτη 14/5/2015 έφτασαν αεροπορικώς στην Αθήνα για να νοσηλευτούν σε δημόσια νοσοκομεία, τραυματίες ουκρανοί στρατιώτες, μέλη της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της οποίας αποτελεί και το τάγμα Αζόφ. Όχι μόνο η Διεθνής Αμνηστία, αλλά ακόμα και εισαγγελικές αρχές της ίδιας της Ουκρανίας έχουν κατηγορήσει την Εθνική Φρουρά για εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς. Στις αρχές Ιούνη αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για νοσηλεία και άλλοι τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί, στο πλαίσιο συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση που, όπως αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπέγραψε προ τριμήνου, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. Αν η αντιφασιστική στάση της κυβέρνησης εξαντλείται στο εσωτερικό της χώρας, οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε ότι η αριστερά, για να είναι πράγματι αριστερά, δεν μπορεί να είναι παρά μόνο διεθνιστική. Από την άποψη αυτή, η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την στελεχωμένη με φασιστικά στοιχεία κυβέρνηση του Κιέβου οφείλει να αλλάξει ριζικά και άμεσα. Διαφορετικά, ο αντιφασισμός α λα κάρτ δεν μπορεί να πείσει ότι αποτελεί αξία, μόνο ως διαχειριστική προσέγγιση της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων μπορεί να εκληφθεί.
Η ελληνική αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική, κρατά μια αναντίστοιχη με τις εκεί συνθήκες στάση. Είτε αρνείται να πάρει θέση, εκλαμβάνοντας την ένοπλη σύγκρουση ως αντιπαράθεση αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ δύο καπιταλιστικών κέντρων, αυτό των ΕΕ-ΗΠΑ και αυτό της Ρωσίας. Είτε παραμένει διστακτική, αμήχανη και άφωνη μπροστά στις αναμφισβήτητες αντιφάσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι προφανές ότι τα αριστερά θεωρητικά μοντέλα δεν μπορεί να αντιστοιχούν επακριβώς και πάντοτε σε πραγματικές καταστάσεις. Η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή αριστερά, οφείλει όμως να δει τα σοσιαλιστικά προτάγματα που τίθενται, καθώς και την ταξική διάσταση που διαπερνά τον αγώνα ενός μεγάλου τμήματος της εκεί κοινωνίας και να σπάσει την αμηχανία της. Η ανάγκη διεθνιστικής υλικής αλληλεγγύης είναι άμεση και επιτακτική. Η αριστερά οφείλει να στηρίξει, τόσο πολιτικά όσο και έμπρακτα, τον μαχόμενο λαό των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών της Αν. Ουκρανίας ενάντια στον φασισμό και στην ολιγαρχία.
http://www.epohi.gr/portal/diethni/19307-antifasistiki-allileggyi-stin-anatoliki-oukrania

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube