Weather Icon
Αφρική , ΗΠΑ 5 Μαΐου 2015

Ιστορική επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Σομαλία

Ιστορική επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Σομαλία
Στόχο να ενισχυθεί η μετάβαση της χώρας προς μια ειρηνική δημοκρατίαΙστορική επίσκεψη του Τζον Κέρι στη Σομαλία
(AP)
Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί στην Σομαλία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην χώρα, την οποία ο αμερικανικός στρατός εγκατέλειψε ταπεινωμένος το 1993 και όπου σήμερα υποστηρίζει ενεργά τον αγώνα κατά των ισλαμιστών Σεμπάμπ.
«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Περιμένατε πολύ καιρό; Ελπίζω όχι» είπε ο Κέρι στον σομαλό πρόεδρο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου.
«Άξιζε τον κόπο η αναμονή» του απάντησε ο πρόεδρος της Σομαλίας, προσθέτοντας: «Είναι μια σπουδαία στιγμή για μας».
«Την επόμενη φορά που θα έρθω, θα πρέπει να περπατήσουμε στην πόλη» συμπλήρωσε ο Κέρι.
«Το κέντρο του Μογκαντίσου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια» ανταπάντησε ο σομαλός πρόεδρος.
Η αιφνίδια επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έχει στόχο «να ενισχυθεί η μετάβαση που γίνεται στη Σομαλία προς μια ειρηνική δημοκρατία», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ.
«(Η επίσκεψη) είναι ιστορικής σημασίας και πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον σομαλικό λαό όσον αφορά την δέσμευσή μας» είπε αμερικανός διπλωμάτης σε δημοσιογράφους στο Ναϊρόμπι.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν μεγάλη στρατιωτική ανάμειξη στην Σομαλία, φέρουν ακόμη το τραύμα της αποτυχίας της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής τους επέμβασης υπό τον ΟΗΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην χώρα.
Οι αμερικανικές δυνάμεις υπέστησαν ισχυρό πλήγμα στις 3 Οκτωβρίου του 1993 στην μάχη του Μογκαντίσου, κατά την οποία καταρρίφθηκαν αμερικανικά ελικόπτερα και σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες.
Στο επίκεντρο αυτής της σύντομης συμβολικής επίσκεψης θα βρεθεί ο αγώνας κατά των ενόπλων ισλαμιστών Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με τον αμερικανό διπλωμάτη, η παρουσία του Κέρι στο σομαλικό έδαφος αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα στους Σεμπάμπ.
«Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας στον σομαλικό λαό και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε στην Σομαλία έως ότου δοθεί τέλος στον τρόπο που σκορπίζουν οι Σεμπάμπ» σημείωσε.
Η Σομαλία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και στερείται πραγματικής κεντρικής εξουσίας από την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπάρε το 1991.

Όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες, η σημερινή κυβέρνηση, την οποία στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά η διεθνής κοινότητα, δεν μπορεί να επεκτείνει την εξουσία της πέραν της πρωτεύουσας και της περιφέρειάς της.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube