Weather Icon

Η Μαροκινή κυβέρνηση συλλαμβάνει την ομάδα τζούντο του Ισραήλ

Η Μαροκινή κυβέρνηση συλλαμβάνει την ομάδα τζούντο του Ισραήλ
Times of Israel Δευτέρα 25.5.2015
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “TIMES OF ISRAEL”

 H Yarden Gerbi εφαρμόζει τον πνιγμό που πήρε το όνομά της – Gerbi Choke

Οι αθλητές κρατήθηκαν για εννέα ώρες στο αεροδρόμιο. Οι θεατές στο Παγκόσμιο Τουρνουά Τζούντο τους φώναζαν “Θα σας σκοτώσουμε”.
Η ισραηλινή ομάδα τζούντο μετέβη στο Παγκόσμιο Τουρνουά Τζούντο που διεξαγόταν αυτή την εβδομάδα στη Ραμπάτ, του Μαρόκου, σχεδόν εκδιώχτηκαν από τη χώρα ενώ συναγωνίστηκαν μπροστά σε ένα εχθρικό πλήθος από την έναρξη της διοργάνωσης.

Οι δυσκολίες για την ισραηλινή ομάδα άρχισαν πριν ακόμη φτάσουν στο Αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν, σύμφωνα με τον εβραιόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο Ουάλλα. Όταν οι αξιωματούχοι της Σιν Μπετ αρνήθηκαν να παράσχουν ασφάλεια για το ταξίδι, η ομάδα πήγε στη Ραμπάτ την Πέμπτη με φρουρούς ασφαλείας που πληρώθηκαν από ιδιώτες, μόνο και μόνο για να κατασχεθούν τα διαβατήριά τους μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μαρόκου. Αρχικώς δεν τους επετράπη η είσοδος στη χώρα και κρατήθηκαν σε ένα δωμάτιο χωρίς καθίσματα, τροφή ή νερό σχεδόν για ενεά ώρες.

Η ομάδα επέμενε να πάει στο τουρνουά παρόλες τις δυσκολίες επειδή η συγκεκριμένη διοργάνωση θα τους παρέσχε αρκετούς βαθμούς για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ιστότοπο της Ynet.
Οι μαροκινές Αρχές απέδωσαν την καθυστέρηση στο αεροδρόμιο στην έλλειψη βίζας της ισραηλινής ομάδας αλλά αργότερα άλλαξαν τη δικαιολογία τους ισχυριζόμενοι ότι βρέθηκε ένα όπλο στις αποσκευές ενός μέλους της ομάδας, σύμφωνα με την Ynet. Ο Πρόεδρος της Ισραηλινής Ομοσπονδίας Τζούντο Μοσέ Πόντι επικοινώνησε με το Μάριους Βίζερ, Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο και ζήτησε τη βοήθειά του. Η μεσολάβηση του Βίζερ, ο οποίος απείλησε με ακύρωση όλης της διοργάνωσης αν δεν αφεθεί ελεύθερη η ισραηλινή ομάδα, έκανε τις μαροκινές Αρχές να επιτρέψουν στην ισραηλινή ομάδα να μεταβεί στο ξενοδοχείο της υπό στην προστασία μιας ομάδας βασιλικών φρουρών ασφαλείας.
Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο καθώς περνούσε η εβδομάδα. Η ισραηλινή σημαία δεν είχε αναρτηθεί στον τόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, γεγονός που έκανε τον αντιπρόσωπο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Τζούντο να απαιτήσει την υποστολή όλων των σημαιών των κρατών που συμμετείχαν. Η ισραηλινή ομάδα επίσης δεν αναφερόταν στην ιστοσελίδα του τουρνουά. Οι θεατές κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες φωνάζοντας “Θα σας σκοτώσουμε” και αποδοκιμάζοντας κάθε φορά που εμφανιζόταν να αγωνιστεί κάποιο μέλος της ισραηλινής ομάδας.
“Αυτό που συνέβη στο Μαρόκο είναι ντροπή” έγραψε η αθλήτρια του τζούντο Γιαρντέν Γκέρμπι στη σελίδα του στο Facebook. “Ως Ισραηλινός ένιωσα ντροπή να περιμένω 8 ώρες στο αεροδρόμιο, ένιωσα ντροπή όταν άκουγα το πλήθος να αποδοκιμάζει εμένα και τους συναθλητές μου και να θέλει να χάσουμε, και γιατί; Επειδή είμαστε Ισραηλινοί. Ήρθαμε για τον αθλητισμό, τον καθαρό αθλητισμό και όχι για πολιτική. Ήρθε σε αμηχανία και το Μαρόκο και η ομοσπονδία. Ελπίζω ούτε εμείς οι Ισραηλινοί ούτε κανείς άλλος να δοκιμάσει πάλι τέτοια συμπεριφορά. Είναι γενικώς κατά του αθλητισμού και ειδικότερα κατά του τζούντο”.
Η ισραηλινή ομάδα δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο στη διοργάνωση. “Είμαι πολύ απογοητευμένος, όχι με τα αποτελέσματα, αλλά με τη συμπεριφορά των θεατών” είπε ο Πόντι.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube