REAL TIME |

Weather Icon

Προκλητικός ο Μιτάλ, άκου “ρευστότητα της οικονομικής κατάστασης”

Η Hellenic Steel κλείνει οριστικά ύστερα από 51 χρόνια

Ο Ινδός μεγιστάνας του χάλυβα, Λακσμί Μιτάλ, απέσυρε το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει για την εξαγορά της Hellenic Steel, επικαλούμενος και την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, βάζοντας ουσιαστικά τους τίτλους τέλους σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας, που κλείνει οριστικά έπειτα από 51 χρόνια λειτουργίας
Από τους 300 εργαζομένους που δούλευαν στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβα έως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, είχαν μείνει μόνο 183, οι 140 από τους οποίους πήραν από χθες το χαρτί της απόλυσης, καθώς έληξε η περίοδος της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, θα παραμείνουν στο εργοστάσιο λιγότερα από 40 άτομα, μόνο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος αποτελούσε την τελευταία ελπίδα διάσωσης της εταιρείας. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου έστειλε μια επιτροπή οικονομικών εμπειρογνωμόνων και τεχνικών, που επισκέφθηκαν για λογαριασμό του τις εγκαταστάσεις της παραγωγικής μονάδας έξω από τη Θεσσαλονίκη για να ελέγξουν, να πληροφορηθούν και να πάρουν οικονομικά στοιχεία.

Λίγες μέρες μετά, ο βιομηχανικός κολοσσός ArcelorMittal -ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα του κόσμου που απασχολεί 232.000 εργαζομένους σε 60 χώρες- ανακοίνωσε πως στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρεται να εντάξει τη συγκεκριμένη εταιρεία στο δυναμικό του, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και τη ρευστότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας.



Επαφές με ξένα funds
Είχαν προηγηθεί επαφές με funds γερμανικών, ρωσικών και ιαπωνικών συμφερόντων, που δεν ευοδώθηκαν.
«Δυστυχώς άδικα σταματάει τη λειτουργία του ένα εργοστάσιο με μεγάλη δυναμική, που θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο και κερδοφόρο. Ηταν η μοναδική μονάδα παραγωγής προϊόντων πλατιάς εξέλασης (σ.σ. λαμαρίνες), με δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνων ετησίως. Θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Hellenic Steel, Παναγιώτης Χατζάκος.
Την επιχείρηση κλείνει ουσιαστικά το ιταλικό Δημόσιο, το οποίο έχει πάρει τις μετοχές της ιταλικής μητρικής εταιρείας ILVA, στο πλαίσιο του καθεστώτος επιτροπείας που την έχει βάλει, έπειτα από επεισόδιο περιβαλλοντικής ρύπανσης σε ένα από τα 13 εργοστάσιά της, στην περιοχή της Κάτω Απουλίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της εταιρείας, αποφασίστηκε η απεμπλοκή της από τις περιφερειακές θυγατρικές, μεταξύ αυτών και οι μονάδες στη Θεσσαλονίκη αλλά και στον Βόλο, που έκλεισε πριν από δύο χρόνια.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – ETHNOS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube