Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Μαΐου 2015

Κύπρος: Δέκα μήνες πριν την έξοδο από το Μνημόνιο

Κύπρος: Δέκα μήνες πριν την έξοδο από το Μνημόνιο
Τελική ευθεία με συν και πλην και πολλές προκλήσεις 
Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου
Λευκωσία: Δέκα μήνες πριν από τη λήξη της μνημονιακής προσαρμογής της Κύπρου, οι δημοσιονομικές επιδόσεις πηγαίνουν καλά, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αγγίζουν «ευαίσθητα» θέματα βαδίζουν με αργούς ρυθμούς.
Δύο χρόνια Μνημονίου με έξι αξιολογήσεις, και οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και της συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, λίγο πριν κόψει το νήμα εξόδου από το Μνημόνιο, η Κύπρος πρέπει να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις.Την προηγούμενη εβδομάδα έφυγαν τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της Τρόικας, αλλά έμειναν να ρυθμιστούν εξ αποστάσεως -μέσω τηλεδιασκέψεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο- το πλαίσιο που ψηφίστηκε για την αφερεγγυότητα και οι εκποιήσεις. Οι πιστωτές κάνουν λόγο για συνεχή πρόοδο στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ταχεία  ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος του μεταρρυθμίσεων, δέκα μήνες πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο, είναι:

● Βελτιωμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο το α΄ τρίμηνο του 2015, με το έλλειμμα να είναι μικρότερο κατά €4,2 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

● Επιτυχής έξοδος στις αγορές δύο φορές κατά τη διάρκεια του Μνημονίου, ενώ προγραμματίζεται ακόμη μία πριν το τέλος του χρόνου. Στην τελευταία, την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτόκιο ήταν 4%, ενώ δυο μέρες πριν οι αποδόσεις στην δευτερογενή αγορά ήταν στο 3,7%

● Σταθεροποίηση των καταθέσεων που οδήγησε και σε άρση όλων των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

● Αναβάθμιση των ratings της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής από τον οίκο Fitch. Οι οίκοι Standard and Poor’s και Fitch αναθεώρησαν σε θετικό τον ορίζοντα για την Κύπρο.

● Η επιστροφή της Κύπρου σε ανάπτυξη θα καθυστερήσει ακόμη έναν χρόνο, εκτιμά στις νέες της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προηγούμενες, πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και σημειώνοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις επισφάλειες και τη Ρωσία. Αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος έναντι ανάπτυξης 0,4% που ανέμενε προηγουμένως.

● Η θετική αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους €86 εκατ. από το ΔΝΤ και θα οριστικοποιήσει τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, για το ποσό των €500 εκατ.

● Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις παραμένει το χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Cyta έως το τέλος του 2015, ενώ για το λιμάνι Λεμεσού ενδεχομένως να δοθεί μικρή παράταση για εξεύρεση επενδυτών έως το πρώτο τρίμηνο του 2016.

● Καθυστέρηση υπάρχει στο  Γενικό Σχέδιο Υγείας, ενώ ένα από τα μεγάλα θέματα είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

● Ως προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ένα από τα θέματα είναι το νομοσχέδιο για την πακετοποίηση δανείων.
 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube