Weather Icon

Κουρουμπλής: Δέχομαι πιέσεις από συμφέροντα για τα φάρμακα

Κουρουμπλής: Δέχομαι πιέσεις από συμφέροντα για τα φάρμακα
 

«Η τρόικα μου είχε πει “σπρώξτε τη διείσδυση των γενοσήμων” και
τώρα που πάω να το κάνω στη πράξη μου λένε άλλα. Αυτό μου δίνει την
αίσθηση πως πίσω παίζονται άλλα συμφέροντα, των πολυεθνικών εταιρειών,
του πρωτότυπου φαρμάκου και λένε στην Ελλάδα ”κάν΄ το”, αλλά μέχρι τώρα
δεν άκουσα να πουν ”δεν θα πληρωθείτε, δεν θα πάρετε τη δόση, αν δεν
προωθήσετε τα γενόσημα”. Αυτό γίνεται σε όλη την οικονομία».

Τα παραπάνω κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα. «Φοβούμαι ότι δεν είναι ειλικρινείς σε αυτά που λένε. Έχω δεχτεί πιέσεις από διάφορες πλευρές, αλλά έχω δεχτεί τις πιέσεις αυτές στο επίπεδο το τεχνικό, που γίνονται συναντήσεις», προσέθεσε.

«Όταν υπάρχουν δύο εταιρείες με 300-400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, λέτε να ασκούν φιλανθρωπία και να μην παρουσιάζουν κέρδη;» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας «αυτοί οι πρόθυμοι με έδωσαν στην τρόικα προχθές» και εξήγησε: «Είπα ότι ”όταν ο γιατρός γράφει γενόσημο, δεν έχει δικαίωμα ο φαρμακοποιός να το αλλάξει”. Στις χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και δραστική ουσία και εμπορική. Αυτά τα δύο πράγματα είπα και με έδωσαν στην τρόικα και τώρα μου ζητάει εξηγήσεις η τρόικα».

«Κάποιοι με δώσανε, υπάρχουν στην Ελλάδα από την εποχή των Θερμοπυλών. Υπήρχαν και Λεωνίδες και Εφιάλτες. Αυτούς τους κυρίους μεθαύριο που θα τους δω, θα ζητήσω rebate με βάση τη φορολογική δήλωση που κάνουν οι εταιρείες τους στη Γερμανία», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις διαφορετικές θέσεις από βουλευτές για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, και ο πρωθυπουργός νομίζω ότι έχει τη εμπιστοσύνη όλων μας, όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μπορεί να υπάρχουν συνάδελφοι και σύντροφοι βουλευτές που έχουν μία άποψη. Δημοκρατία έχουμε, δεν είμαστε κανένας λόχος εφόδου, λένε και κάποια άποψη. Τι σημαίνει αυτό, αμφισβητούν τον πρωθυπουργό με αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει, δεν ήρθε για να φύγει».

Τέλος, για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ανέφερε: «Δημοψήφισμα δεν ήταν κι αυτό που έγινε στις 25 Ιανουαρίου; Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού λέει ”διαπραγματευτείτε, αλλά μην κάνετε πίσω”. Το λέει, το εισπράττω αυτό».

Δεσμεύσεις έναντι των εργαζομένων του ΕΚΑΒ

Δεσμεύσεις έναντι των εργαζομένων του ΕΚΑΒ ανέλαβαν ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ έλαβε την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Υγείας ήδη επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για την επανακαταβολή της πτητικής αποζημίωσης των υπαλλήλων των αεροδιακομιδών.

Επίσης, οπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη καταβάλει από τις 27/4 τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των προηγούμενων ετών στους εργαζομένους, ενώ μελετά και προωθεί την τακτοποίηση όποιων εκκρεμοτήτων παραμένουν. Ακόμη, έχει ήδη κατατεθεί τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται οριστικά η διαδικασία καταβολής δεδουλευμένων από αργίες, εξαιρέσιμα, νυχτερινές βάρδιες κλπ για όλο το υγειονομικό προσωπικό. Ολοκληρώνεται επίσης η διαδικασία για την πρόσληψη 186 μόνιμων διασωστών σε όλη τη χώρα και αύριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ήδη επεξεργασμένο σχέδιο για τη χορήγηση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Διασώστη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνώρισε την ανάγκη να καλυφθεί η οφειλή για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ ύψους 300.000 ευρώ. Ωστόσο, υπουργός και αναπληρωτής τόνισαν στους εργαζόμενους οτι «είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με ένα Δημόσιο Σύστημα υπό κατάρρευση που βασίζεται σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και ότι πρέπει όλοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηριχτεί στα πόδια του».

«Έχουμε την πεποίθηση ότι το ανθρώπινο δυναμικό αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των ημερών και θα σταθμίσει με ωριμότητα τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας», ανέφεραν οι κ. Κουρουμπλής και Ξανθός.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube