Weather Icon

Το πραγματικό τεστ για την κυβέρνηση Τσίπρα

Παπαϊωάννου Γιώργος 
Αγκάθι στη στροφή του Πρωθυπουργού η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα απαιτήσει σκληρά μέτρα που αγγίζουν μισθούς και συντάξεις
Μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε χθες η κυβέρνηση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, μένει τώρα να αποδειχθεί κατά ποσό μπορεί να γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές προθέσεις και εξαγγελίες.Από εκεί που η κυβέρνηση με το non paper της Τρίτης έδειχνε διατεθειμένη να εγκαταλείψει την τρέχουσα διαπραγμάτευση και να  βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή «το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου στο ενημερωτικό σημείωμα, χθες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά αποδέχθηκε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Στη κοινή δήλωση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες «έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Πράγματι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις εργασίες του Brussels Group. Από εκεί που το προηγούμενο διάστημα οι συζητήσεις με τους εκλεκτούς του υπουργού Οικονομικών Γιάννη ΒαρουφάκηΝίκο Θεοχαράκη καιΕλενα Παναρίτη, περιστρέφονταν γύρω από το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, από τότε που ανέλαβε ο Γιώργος Χουλιαράκης πλέον τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή ελέγχουν τα νούμερα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Περισσότερα από 70 στελέχη υπουργείων και οργανισμών  πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες για να συνδράμουν το τεχνικό κλιμάκιο που βρίσκεται εγκατεστημένο στη βελγική πρωτεύουσα.
Αντί λοιπόν η πάλαι ποτέ τρόικα να επισκέπτεται τα υπουργεία στην Ελλάδα για να συλλέξει στοιχεία και να ελέγξει τους αριθμούς, οι θεσμοί κάθονται τώρα σε κάποιο γραφείο στις Βρυξέλλες και καλούν από την Αθήνα τους εκπροσώπους των υπουργείων, οι οποίοι παρελαύνουν μπροστά τους με τα στοιχεία που ζητούν.
Ως προς τη διαδικασία λοιπόν έχει σημειωθεί πρόοδος την οποία όλοι αναγνωρίζουν με δηλώσεις τους όπως η Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Τόμας Βάιζερ και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ταυτόχρονα, όλοι λένε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 11 Μαϊου. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι «δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για ένα deal εφόσον φυσικά υπάρξει».
Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στην στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία θεωρείται πλέον «ρεαλιστική», καθώς σιγά σιγά εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, όπως φάνηκε και από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ. Ως ενδεικτικό της στάσης αυτής, κοινοτικές πηγές αναφέρουν την συμφωνία στο θέμα της γενικής γραμματείας Εσόδων, όπου «οι απαιτήσεις των πιστωτών έγιναν πλήρως αποδεκτές».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία «πιθανότατα δεν θα απελευθερωθούν κεφάλαια για την Ελλάδα». Ετσι, η χώρα θα συνεχίσει να κινείται στις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας.
Ομως, το αν οι προθέσεις και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα γίνουν πράξη θα κριθεί κατά κύριο λόγο από το θέμα του δημοσιονομικού κενού και των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για την κάλυψή του και τα οποία υπολογίζονται σε 5-6 δισ. ευρώ. «Το δημοσιονομικό είναι στον αέρα» αναφέρουν από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το 2015 η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,6%. Ακόμα και αν ο στόχος για πλεόνασμα 3% αναθεωρηθεί χαμηλότερα περί το 1,5%, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει σκληρά πρόσθετα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ έγινε λόγος για «δημοσιονομικά βιώσιμο» ασφαλιστικό.
Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα δημιουργήσουν τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα, θα δοκιμάσουν τις αντοχές του και ενδεχομένως να παίξουν καταλυτικό ρόλο για πολιτικές εξελίξεις. 
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube