Weather Icon

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ Διαφωνίες στην ΕΕ για μετανάστευση-πρόσφυγες

Διαφωνίες στην ΕΕ για μετανάστευση-πρόσφυγες

Σοβαρές
αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο που ετοιμάζεται να παρουσιάσει την
Τετάρτη η Κομισιόν για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση του
κύματος των προσφύγων. Το σχέδιο, που είναι σε γνώση του Γαλλικού
Πρακτορείου Ειδήσεων, παρουσιάστηκε σε γενικές γραμμές από τον Ζαν-Κλοντ
Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η εικόνα δεν ήταν ενθαρυντική.


Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η πολιτική οικογένεια του Γιούνκερ, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόθεση του προέδρου να ανοίξουν νόμιμες οδοί για την οικονομική μετανάστευση. “Απορρίπτουμε αυτή την προσέγγιση, επειδή θα διογκώσει το πρόβλημα”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέρνερ. Το ΕΛΚ πέτυχε να αποσυρθεί οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομική μετανάστευση στην απόφαση που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση, η οποία είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο πώς θα κατανεμηθούν μόνο οι πρόσφυγες. Οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να επαναπατρίζονται και οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους θα πρέπει να επιταχυνθούν, “διαφορετικά θα χάσουμε κάθε λαϊκή υποστήριξη για τους πρόσφυγες”, υποστήριξε ο Βέρνερ.

Όμως ο Γιούνκερ αποφάσισε να τον αγνοήσει. Έτσι, στο σχέδιο δράσεων θέλει να προτείνει την οικονομική μετανάστευση και αυτό παρά την αντίθεση πολλών επιτρόπων, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημερωμένη πηγή. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει επίσης να επιβάλει στα κράτη την υποχρέωση να αναλαμβάνουν πρόσφυγες βάσει ποσοστώσεων, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται από τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι που έφυγαν από τις ακτές της Λιβύης πάνω σε υπερφορτωμένα σκάφη διασώθηκαν και έφθασαν στη διάρκεια της εβδομάδας στην Ιταλία, όπου η υποδοχή τους συνιστά μια πρόκληση για τις αρχές, καθώς τα καταφύγια της χώρας φιλοξενούν ήδη περισσότερους από 80.000 μετανάστες.

“Τα κράτη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τις χώρες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου”, επιμένει η “μη οριστική” εκδοχή του σχεδίου. Οι ιταλικές αρχές και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως αυτή η υποχρεωτική κατανομή είναι σίγουρη. Όμως ο καταναγκαστικός χαρακτήρας εξακολουθεί σήμερα να μην έχει γίνει δεκτός, καθώς ορισμένοι επίτροποι θέλουν η κατανομή να γίνεται σε “εθελοντική” βάση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημερωμένη πηγή.

Οι διαιρέσεις είναι τόσο έντονες ώστε κανένας αριθμός δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα για τον αριθμό των θέσεων που θα προσφερθούν στους σύριους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητάει από την ΕΕ 20.000 θέσεις το χρόνο. “Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί μια υποχρεωτική κατανομή, όμως αυτό είναι στην πράξη casus belli”, εξήγησε μια άλλη πηγή.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν την κατήγγειλε την Παρασκευή ως μια “τρελή ιδέα”. Ο Ορμπάν δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται στην πρόταση αυτή. Η γαλλική δεξιά, μέλος του ΕΛΚ, μπλοκάρει επίσης το σχέδιο αναφορικά με τις ποσοστώσεις, έκαναν γνωστό πηγές στους κόλπους της πολιτικής ομάδας.

Η πρόταση προβλέπει μια ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων οι οποίες θα προκύψουν βάσει του ΑΕΠ της χώρας, του πληθυσμού της, του ποσοστού ανεργίας και του αριθμού των προσφύγων που είναι ήδη εγκατεστημένοι σ΄ αυτή. Αφορά κατά πρώτο λόγο τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και πιο ιδιαίτερα την Πολωνία, πατρίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η οποία κατηγορείται ότι δεν δείχνει αλληλεγγύη.

“Έξι χώρες –η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία, το Βέλγιο– επιβαρύνονται με το 80% των αιτήσεων για άσυλο στην ΕΕ, 15 χώρες δέχονται να υποδεχθούν πρόσφυγες και 13 δεν κάνουν τίποτε, δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη”, καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αλληλεγγύη είναι το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της πρότασης. Έκανε να αποτύχει η έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που οργανώθηκε στις 23 Απριλίου έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων ναυαγίων. Ο Γιούνκερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απροθυμία που δείχνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και μ΄ αυτό το σχέδιο δράσεων θέλει να τους υποχρεώσει να “αναλάβουν τις ευθύνες τους” κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιουνίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube