Weather Icon
Γενικά θέματα 29 Μαΐου 2015

Υπερθέαμα από Ερντογάν για την κατάκτηση της Πόλης

Υπερθέαμα από Ερντογάν για την κατάκτηση της Πόλης

  • Φωτ.: Sedat Suna (EPA)
Ισχυρίζεται ότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επέτρεψε σε πολλές θρησκείες και κουλτούρες να ζήσουν μαζί ως μία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για την 562η επέτειο από την Άλωση της Πόλης αναφέρει ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες νίκες του τουρκικού έθνους. «Όχι μόνο γιατί ήταν μια στρατιωτική επιτυχία αλλά γιατί κυβερνήθηκε με αίσθηση δικαίου από τον Μωάμεθ τον Πορθητή».

Οι ετήσιες εκδηλώσεις για την κατάκτηση της «Ιστανμπούλ», όπως την ονομάζουν οι Τούρκοι, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και για πρώτη φορά το επίκεντρο δεν θα είναι η ιστορική συνοικία του Βαλατά αλλά το Γενικαπί. «Άνοδος και αναβίωση» είναι το θέμα των εκδηλώσεων.

Μία από τις εικόνες που συνοδεύουν τα άρθρα για τη «γιορτή» της Άλωσης, στον τουρκικό Τύπο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu, συνεργείο 450 ατόμων εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ενώ θα χρησιμοποιηθεί και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Μια από τις εκπλήξεις των διοργανωτών είναι η 3D ταινία για την Άλωση που θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη.
Η ορχήστρα που θα παίξει στην εκδήλωση αποτελείται από 562 μουσικούς, το παρών θα δώσει η εθνική ακροβατική ομάδα της Τουρκίας και οι λόγοι που θα εκφωνηθούν θα έχουν ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά, ρωσικά και στη νοηματική!
Τους… αυτοκρατορικούς εορτασμούς συμπληρώνουν η φωταγώγηση της ακτογραμμής και των βυζαντινών τειχών, τα πυροτεχνήματα και τα σόου με λέιζερ.
«Ελπίζω να είναι μια γιορτή αντάξια της σημασίας της», ανέφερε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι θα περάσουν τα 120 σημεία ελέγχου στο Γενικαπί. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube