Weather Icon

Πώς μεταρρύθμισε η Γερμανία την αγορά εργασίας

Γιατί η Γερμανία δεν είναι πια χώρα υψηλών μισθών. Από το 2005 ξεκίνησαν οι σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά της. Η μείωση της ανεργίας και η σημαντική αύξηση των ελαστικότερων μορφών απασχόλησης. Γράφει ο Κώστας Μελάς.

Η σημαντική μεγέθυνση της γερμανικής οικονομίας μετά το 2005, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, στηρίχθηκε προφανώς στις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Gerhard Schröder (2005) στην αγορά εργασίας, με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Hartz.
Εκείνη την περίοδο η αχίλλειος πτέρνα της γερμανικής οικονομίας ήταν η περιορισμένη δυνατότητά της να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ειδικά στις υπηρεσίες. Υπήρχαν καλές θέσεις εργασίες στις υπηρεσίες αλλά σε σύγκριση με άλλες χώρες το συνολικό ύψος της απασχόλησης ήταν χαμηλό.
Η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης μείωσε τον ελάχιστο μισθό (reservation wage) και έκανε τις μορφές μερικής απασχόλησης περισσότερο προσβάσιμες, εξαπλώνοντας σημαντικά μια δεύτερη αγορά εργασίας, η οποία κυρίως απευθυνόταν στις γυναίκες και στους απασχολούμενους στις υπηρεσίες.
Το αποτέλεσμα ήταν διπλής όψεως.

Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube