Weather Icon

Επιπλέον βάρη €1 δισ. ετησίως φέρνει ο ενιαίος ΦΠΑ

Επιπλέον βάρη €1 δισ. ετησίως φέρνει ο ενιαίος ΦΠΑ
Σιωμόπουλος Ντίνος  
Παζάρια με τους δανειστές για το ποσοστό όπου θα διαμορφωθεί ο νέος συντελεστής
Εξίσωση για δυνατούς λύτες αποτελεί το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που θα ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση και θα φέρει την πολυπόθητη συμφωνία και ταυτόχρονα χρήματα στα δημόσια ταμεία.Στην κορυφή της πυραμίδας των νέων μέτρων που μελετώνται βρίσκεται η πλήρης ανατροπή του υφισταμένου καθεστώτος ΦΠΑ καθώς για πρώτη φορά αναμένεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένας ενιαίος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ο οποίος θα συνοδεύεται από έναν χαμηλότερο στον οποίο θα ενταχθούν ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να μην πληγούν οι τσέπες των νοικοκυριών αλλά και γενικότερα η ελληνική οικονομία. Ο  τελικός στόχος είναι να αυξηθούν τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, να καταργηθούν απαλλαγές και εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα αλλά και να απλουστευθούν οι έλεγχοι απόδοσης.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ούτε το ύψος του ενιαίου συντελεστή ούτε ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου.

Πιέσεις
Αυτές τις ημέρες στο Brussels Group διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) ώστε να υπάρξει συμφωνία σε σημαντικές παραμέτρους του πολυνομοσχεδίου.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, από τη μία οι δανειστές πιέζουν ώστε ο νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ να κυμανθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα, δηλαδή στο επίπεδο του 18% ή 19%, και η ελληνική πλευρά παρουσιάζει στοιχεία όπου θα μπορούσε ο εν λόγω συντελεστής να βρεθεί στο 15% ή 16% ώστε να μην πληγούν τα νοικοκυριά και, το βασικότερο, να μειωθεί σημαντικά η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στους υψηλούς συντελεστές.

Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει στο «Βήμα» ότι όσο περισσότερες εξαιρέσεις ζητεί η ελληνική πλευρά, δηλαδή περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες να βρεθούν στον χαμηλό συντελεστή, τόσο υψηλότερα ανεβάζουν οι θεσμοί τον πήχη του ενιαίου συντελεστή.

Το σχέδιο
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες, το σχέδιο για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ έχει ως εξής: η ελληνική πλευρά ζητεί στον χαμηλό συντελεστή που σήμερα είναι 6,5% να ενταχθούν τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος και ορισμένα τρόφιμα όπως είναι το γάλα, το ψωμί και τα αβγά, καθώς επίσης και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, για τα οποία σήμερα επιβαρύνονται οι πολίτες με 13%.

Επίσης στον συντελεστή 6,5% ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα παραμείνει το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί αυτός ο συντελεστής να ξεπεράσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το 7,5%, ενώ από τη μεριά τους οι θεσμοί δεν συζητούν κάτι λιγότερο από 8% ή 9%.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν στον συγκεκριμένο συντελεστή έχουν τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος και ορισμένα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, ενώ λιγότερες πιθανότητες έχουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στο σκέλος της ύδρευσης, καθώς και τα ξενοδοχεία. Ωστόσο, στον «αέρα» είναι η διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου που σήμερα απολαμβάνουν αυτό το ευνοϊκό καθεστώς ως κίνητρο προσέλκυσης τουριστών.

Από την άλλη, ενδιαφέρον έχει ποιοι συντελεστές θα σκαρφαλώσουν από το 13% στο 16% ή στο 18%. Σύμφωνα με τον πίνακα του ΦΠΑ, στο 13% βρίσκονται τα τρόφιμα, η εστίαση, τα τιμολόγια ΔΕΚΟ, το φυσικό αέριο, τα εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, ο κινηματογράφος, οι συναυλίες, οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα κ.τ.λ.

Οι μειώσεις
Από την άλλη, μείωση συντελεστών από το 23% στο 16% ή 18% θα εφαρμοστεί στα καύσιμα, στα οικοδομικά υλικά, στα ακίνητα, στις τηλεπικοινωνίες (τιμολόγια σταθερών και κινητών τηλεφώνων), στα τσιγάρα, στα αλκοολούχα ποτά, στα ρούχα, στα παπούτσια, στα αυτοκίνητα, στις μοτοσικλέτες, στις ηλεκτρικές συσκευές, στα κομμωτήρια, στα γυμναστήρια, στα  έπιπλα, στα είδη οικιακής χρήσης και σε μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Αξίζει να τονιστεί ότι οικογένειες που ξοδεύουν περισσότερα σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τρόφιμα κ.τ.λ. παρά σε βενζίνες, ποτά, τσιγάρα και άλλα προϊόντα που βρίσκονται σήμερα στον συντελεστή 23% θα διαπιστώσουν επιβάρυνση στο πορτοφόλι τους εφόσον δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς βασικά προϊόντα και υπηρεσίες να μεταφερθούν στον χαμηλό συντελεστή.

Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια με μηνιαία δαπάνη 400 ευρώ για σουπερμάρκετ, εφόσον αυξηθεί ο συντελεστής στο 16% ή 18%, η πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση από την αύξηση των συντελεστών θα είναι 10 ευρώ ή 17 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή ετησίως 120 ευρώ ή 204 ευρώ.

Το πακέτο μέτρων
Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ – Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά – Ονειρο το αφορολόγητο των €12.000

Εκτός από τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ και για το 2015, με βασικό όμως επιχείρημα την καθιέρωση νέων αναπροσαρμοσμένων αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις – περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σε κάποιες άλλες θα αυξηθεί.

Παράλληλα δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα που ήταν πέρυσι. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι οι νέοι συντελεστές δεν θα αφορούν όλους τους πολίτες αλλά εκείνους που δηλώνουν ετησίως εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα προ φόρων σημαίνει καθαρά στην τσέπη τον μήνα 1.721 ευρώ. Αρα με αυτόν τον τρόπο θα επιβαρυνθούν χιλιάδες οικογένειες.

Οσον αφορά το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, και αυτό πάει πίσω αφού για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016 θα ισχύει το ίδιο αφορολόγητο με εφέτος, δηλαδή 9.550 ευρώ αντί για 12.000 ευρώ που είναι η κυβερνητική εξαγγελία.

Παράλληλα για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εφαρμόσει έναν κεφαλικό φόρο στις 500-700 πλουσιότερες οικογένειες. Και εδώ όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του μέτρου αυτού γιατί είναι γνωστό ότι ορισμένοι δεν έχουν την περιουσία τους στο όνομά τους και άρα μπορεί να φορολογηθούν κάποιοι και άλλοι να τη «γλιτώσουν».

Οσον αφορά τους φόρους στα νησιά και στη διαμονή, αρμόδιοι παράγοντες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι, εφόσον ισχύσει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ ή και χαμηλότερα, τότε δεν έχει νόημα να επιβληθεί ένας νέος φόρος.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube