Weather Icon
Γαλλία , Εξοπλισμοί , Ρωσία 17 Απριλίου 2015

Πούτιν για την ακύρωση των Mistral: Αμφίβολη πλέον η αξιοπιστία της Γαλλίας

Σε ερώτηση σχετικά με την ακύρωση της παράδοσης των πλοίων γαλλικών πολεμικών ελικπτεροφόρων πλοίων Mistral, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την απόφαση Ολάντ ως “κακό σημάδι”: 

Η απόφαση των Ηλυσίων Πεδίων να μην παραδώσουν το πλοίο “Βλαδιβοστόκ” στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης είναι σίγουρα ένα κακό σημάδι. Για εμάς, από την άποψη των αμυντικών δυνατοτήτων μας, είναι κάτι ασήμαντο. Έχουμε υπογράψει τις συμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεών μας αλλά και για να εξασφαλίσουμε την απασχόληση στα ναυπηγεία τους και φυσικά να προμηθευτούμε τα πολεμικά πλοία. Εμείς ως επί το πλείστον σχεδιάζαμε να χρησιμοποιήσουμε ταMistral στο στόλο μας στην Απω Ανατολή – άρα δεν πρόκειται για κάτι τόσο κρίσιμο.

Εξάλλου, δεν χρειάζεται καν να επιμείνουμε σε επιπλέον πληρωμές ή πρόστιμα. Εμείς απλά θέλουμε να καλυφθούν τα έξοδα στα οποία έχουμε ήδη προβεί, αφού τελικά τα πλοία δεν έχουν παραδοθεί. όλοι μας έξοδα να καλύπτονται αν τα πλοία δεν έχουν παραδοθεί. Το θέμα είναι όμως πως έχει πληγεί η αξιοπιστία της Γαλλίας ως σύμμαχο και εταίρο. Η αξιοπιστία του Παρισιού είναι πλέον αμφίβολη και εμείς ασφαλώς αυτό θα το λάβουμε υπόψιν μας στο μέλλον”.
Η αναβολή της παράδοσης των Mistral
Σχεδόν εδώ και πέντε μήνες η Μόσχα βρίσκεται σε αναμονή για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της, μετά την ανακοίνωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στις 25 Νοεμβρίου για «αναβολή επ’ αόριστον» της παράδοσης του πολυσυζητημένου γαλλικού ελικοπτεροφόρου πολεμικούπλοίου Mistral. Οπως έχει δηλώσει το Κρεμλίνο, η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης για αθέτηση του συμβολαίου είναι εξίσου ευπρόσδεκτη με την παράδοση των πλοίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άρνηση της Γαλλίας να παραδώσει τα Mistral θα κοστίσουν στη γαλλική κυβέρνηση περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά στην επιστροφή των 1,2 δισ. της αρχικής σύμβασης και αποζημίωση της τάξης των 800 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα πλοία.
Το συμβόλαιο του 2011
Nα υπενθυμίσουμε πως Ρωσία και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral, τον Ιούνιο του 2011. Το πρώτο Mistral, το «Βλαδιβοστόκ», αναμενόταν να παραδοθεί στη Ρωσία έως τις 14 Νοεμβρίου 2014, ημερομηνία που έχει παρέλθει. Το δεύτερο, με το όνομα «Σεβαστούπολη», η κατασκευή του οποίου έγινε στα ναυπηγεία του Σεν Ναζάρ, αναμενόταν εντός του 2015. Τα πλοία διαθέτουν δυνατότητες μεταφοράς 16 ελικοπτέρων, 70 τεθωρακισμένων οχημάτων και 450 στρατιωτών και πρόκειται  να  ενισχύσουν το ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube