Weather Icon

FT: Το ραντεβού Τσίπρα-Πούτιν και ο φόβος του Δούρειου Ιππου

Tι επιδιώκει ο Τσίπρας από την επίσκεψη στη Μόσχα και πού είναι διατεθειμένος να φτάσει. Οι στόχοι του Κρεμλίνου, το παράδειγμα της Κύπρου και ο φόβος των Ευρωπαίων για ένα σχέδιο Δούρειου Ίππου. Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις του… φλερτ.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκεφτεί το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, υπάρχει ένα ενδεχόμενο ο ελιγμός του πρωθυπουργού προς την Ανατολή να αποδώσει άμεσα καρπούς: ακτινίδια, ροδάκινα και φράουλες για την ακρίβεια.
Η Αθήνα ελπίζει πως η Μόσχα θα άρει το εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα για να επιδείξει πόσο ισχυρές είναι οι ρωσοελληνικές σχέσεις, την ώρα που και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων με την Ευρώπη έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Όμως αυτό που ανησυχεί τους Ευρωπαίους διπλωμάτες είναι ότι ο θερμός χαιρετισμός ανάμεσα στον Πούτιν και τον Τσίπρα αντιστοιχεί σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από το εμπόριο φρούτων. Ο μεγάλος φόβος, σύμφωνα με τα λόγια ενός υποψιασμένου ανώτατου αξιωματούχου, είναι ένα σχέδιο «δούρειου ίππου», όπου η Ρωσία θα επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις – κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα.
Δεν αναμένεται να προκύψει ένα τέτοιο σοκ αυτήν την εβδομάδα. Αλλά καθώς η Αθήνα πλησιάζει στο χείλος της χρεοκοπίας υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μήπως η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στραφεί απεγνωσμένα στη Μόσχα. Θα πυροδοτήσει τότε τον μεγαλύτερο πανικό για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ελλάδας από το Σχέδιο Μάρσαλ το 1947, το οποίο ξεκίνησε για να σώσει τη χώρα από τους κουμμουνιστές αντάρτες, τους οποίους τιμά ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube