REAL TIME |

Weather Icon

FT – Munchau: Ο Τσίπρας δεν θα βρει σωτηρία στη Μόσχα

Ελπίζω Τσίπρας και Πούτιν να μιλήσουν μόνο για καιρό και αθλητικά. Οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν αν θέλουν να είναι ο Πούτιν βασικός πιστωτής τους. Φανταστείτε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να δίνει μία από τις ακαδημαϊκές του διαλέξεις στους Ρώσους ομολόγους του…

Θα πρέπει η Ελλάδα να εξετάσει την στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός σχεδίου Β, καθώς φαίνεται πως σταδιακά εξαντλούνται οι εναλλακτικές της; Μπορεί να το ανακαλύψουμε την Τετάρτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να δελεάζεται να κηρύξει στάση πληρωμών σε όλους τους ξένους πιστωτές και τους ομολογιούχους, να βγει από την ευρωζώνη και να πείσει τη Μόσχα να καλύψει κάποιες από τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Σε αντάλλαγμα, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι στη Ρωσία. Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να μποϊκοτάρει τον αγωγό ΤΑΡ, μέσω του οποίου η ΕΕ ελπίζει να μεταφέρει το πετρέλαιο της Κασπίας παρακάμπτοντας τα ρωσικά εδάφη. Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού, που ξεπερνά τα 500 χλμ., περνά μέσα από ελληνικά εδάφη.

Μακάρι να ήταν όμως, τόσο απλό. Παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν για τα επιχειρήματα μίας τέτοιας συμφωνίας, είμαι βαθιά δύσπιστος για πολλούς λόγους.
Ο πρώτος είναι πως ο κ. Πούτιν πιθανότατα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τη Ρωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΑΕΠ της θα μειωθεί φέτος κατά 3,8% κυρίως λόγω της πτώσης που καταγράφεται στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι κυρώσεις, αρχικά, δεν είχαν μεγάλο αντίκτυπο. Ήταν αποτελεσματικές όμως, στη συρρίκνωση των επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε χαμηλότερη ανάπτυξη. Η πτωτική πορεία στις τιμές ενέργειας κατέστησε επίσης που αποτελεσματικές τις κυρώσεις.
Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube