Weather Icon

Ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του Πάπα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του Πάπα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

REUTERS/TONY GENTILE
Σε ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις προχώρησε η Άγκυρα, αντιδρώντας έντονα στη χρήση από τον πάπα Φραγκίσκο του όρου «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως “η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα” έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», δήλωσε νωρίτερα ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων. «Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός», πρόσθεσε.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917.
Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».
Ωστόσο, φρόντισε να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του. 
Πριν από την ανάκληση του πρεσβευτή της η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί. Η κυβέρνηση εξέφρασε «τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή της» για τις δηλώσεις του πάπα οι οποίες προκαλούν «πρόβλημα εμπιστοσύνης».
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου χαρακτήρισε αβάσιμη και μακριά από την ιστορική πραγματικότητα τη χρήση της λέξης «γενοκτονία». Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι η σχετική δήλωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube