Weather Icon

Επέκταση του ρωσικού αγωγού σε Ελλάδα βλέπουν Λαφαζάνης-Ρώσοι

Επέκταση του ρωσικού αγωγού σε Ελλάδα βλέπουν Λαφαζάνης-Ρώσοι
Τράτσα Μάχη  

Μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές στον διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη
Ζωηρότατο ενδιαφέρον για την επέκταση του Turkish Stream –του ρωσικού αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα– σε ελληνικό έδαφος επέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα. 
Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος επέστρεψε από το ταξίδι του στη Ρωσία το μεσημέρι της Τρίτης, επεσήμανε ότι είχε «εποικοδομητικές συναντήσεις» με παράγοντες της ρωσικής κυβέρνησης, όπως τον υπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάντρ  Νόβακ αλλά και με τον ισχυρό άντρα της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου, «είμαστε ριζικά αντίθετοι στις κυρώσεις και σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα, οι ενεργειακοί δρόμοι είναι πάντα ανοιχτοί». 
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην περιοχή μας. 

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατά το ταξίδι της στη Μόσχα ενημερώθηκε αναλυτικά για τον Turkish Stream, ο οποίος αναμένεται ότι θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως το τέλος του 2019. 
«Έτσι, ρωσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη μέσω δύο δρόμων: από τον βόρειο διάδρομο, ο οποίος φτάνει στη Γερμανία, και από τον νότιο» επεσήμανε ο υπουργός. 

Η επέκταση του Turkish Stream «θα συνοδευτεί από σημαντικά ωφελήματα για τη χώρα μας», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις αρχές Απριλίου. 
Ερωτώμενος σχετικά με τα σχέδια που έχει η Κομισιόν για την υποχρεωτική εμπλοκή της στις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών-μελών με τρίτες χώρες, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμιά μεγάλη δύναμη ή ομάδα χωρών, σημειώνοντας ότι η χώρα μας «θέλει να ασκήσει μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική». 

«Το να σηκώνονται τεχνητά τείχη απέναντι στη Ρωσία και στα αποθεματικά της είναι λάθος για όλη την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να υπάρχει μονοπώλιο για το ρωσικό φυσικό αέριο μόνο μέσω Γερμανίας. Πρέπει η Ευρώπη να ευνοήσει πολλαπλούς δρόμους διέλευσης του ρωσικού αερίου» τόνισε.

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και φυσικό αέριο

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά εξασφάλισε τη δέσμευση της άλλης πλευράς ότι μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις 20 θαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και νότιας Κρήτης. 

Αναφορικά με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρας μας και η οποία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, η ρωσική πλευρά δήλωσε ότι «θα τα εξετάσει με θετικό πνεύμα», όπως είπε ο υπουργός. Το ίδιο και όσον αφορά την ρήτρα «take or pay». 

Η διαπραγμάτευση με τη Gazprom, προκειμένου η ΔΕΠΑ να μην καταβάλει πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα (από τις προσυμφωνηθείσες ποσότητες), ήταν σε καλή κατεύθυνση. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, υπάρχει η πιθανότητα το ποσό να μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube