ΗΠΑ , Ρωσία 24 Απριλίου 2015

Λαβρόφ: Μεγάλη απογοήτευση ο Ομπάμα

Αλεξέι Τιμοφέϊτσεφ, RBTH

Πηγή: Ilia Pitalev/RIA Novosti
Η πιο «αντιαμερικανική» συνέντευξη του Λαβρόβ», ίσως αποτελεί την πιο «φιλοαμερικανική» συνέντευξή του. Οι μικρές λεπτομέρειες που κρύβονται «ανάμεσα στις λέξεις», φανερώνουν τη διάθεση της Ρωσίας για συνεργασία με την Αμερική στα πιο «καυτά» θέματα της διεθνούς διπλωματίας και πολιτικής.
Προ ημερών, στις 22 Απριλίου 2015, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» στους ραδιοσταθμούς «Σπούτνικ» («Sputnik»), «Ηχώ της Μόσχας» και «Η Μόσχα μιλάει». Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι θεωρεί την εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» («ISIS» – «ΙΚ») ως τον κύριο εχθρό αυτή την περίοδο».
«Μερικές εκατοντάδες ρώσοι πολίτες, ευρωπαίοι, πολίτες των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, αλλά και εκατοντάδες αμερικανοί, μάχονται ήδη στο πλευρό του ΙΚ», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, «αφού πολεμήσουν για κάποιο διάστημα, επιστρέφουν στην πατρίδα τους, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα, και μπορούν, ακόμα και για προσωπική τους «διασκέδαση», να οργανώσουν οδυνηρές ενέργειες στην ίδια τους την πατρίδα».

Αμερικανική, αντιπυραυλική «περικύκλωση»

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανές απειλές από την Κίνα, ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ότι θεωρεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ ως τη μόνη απειλή για την ασφάλεια της χώρας. «Δεν βλέπω να υπάρχουν απειλές από την Κίνα. Σε γενικές γραμμές, δεν βλέπω να υπάρχουν απειλές, εκτός από μία: Την αντιπυραυλική ασπίδα, το παγκόσμιο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που δημιουργείται (αναπτύσσεται) στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο ευρωπαϊκό θέατρο και στο θέατρο της βορειοανατολικής Ασίας, έτσι που, όλως τυχαίως (sic!), περιβάλλει σαν δακτυλίδι την περίμετρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε σκωπτικά ο Λαβρόφ.
Μιλώντας για την πολιτική των ΗΠΑ και του σημερινού προέδρου της, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σημειώθηκαν μια σειρά από πολεμικές συγκρούσεις. «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην προσωπικότητα του προέδρου, αλλά τρέφαμε πολλές ελπίδες. Ήταν και το Νόμπελ Ειρήνης που μας έκανε πιο αισιόδοξους. Όμως, μετά από την εκλογή του, ακολούθησαν πολλοί πόλεμοι, και μιλάμε για απολύτως παράλογες συγκρούσεις που αποσταθεροποιούσαν τις περιφέρειες όπου ξεσπούσαν», δήλωσε.

Σφήνα των ΗΠΑ σε Ρωσία-Γερμανία

Σε ερώτημα σχετικά για τη δυνατότητα προσέλκυσης του Ομπάμα στο «κουαρτέτο της Νορμανδίας» (το σχήμα των τεσσάρων κρατών -Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία- που διαπραγματεύεται για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης), ο Λαβρόφ, επεσήμανε τον ειδικό ρόλο σε αυτό του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ότι ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία, και ότι το ερώτημα της πρόσκλησης του Ομπάμα στο «κουαρτέτο» θα πρέπει να απευθυνθεί στον Γάλλο ηγέτη.
Για το ουκρανικό ζήτημα, επίσης, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν είναι τόσο βέβαιος αν οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους θα ολοκληρώνονταν με τόση επιτυχία, σε περίπτωση που συμμετείχε σε αυτές ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε ακόμα τις απόψεις του σχετικά με τους στόχους των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει η στενή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, ιδιαίτερα ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο. «Αυτό δεν είναι εικασία, διαθέτουμε τις σχετικές πληροφορίες που τεκμηριώνουν την άποψή μας», πρόσθεσε.
Στη συνέντευξη του, ο Λαβρόφ περιέγραψε τα καθήκοντα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, η Ουκρανία «είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ενωμένη», ενώ τυχόν διάσπαση της χώρας «θα σήμαινε μόνο ένα πράγμα: Αμέσως, από τη Δυτική πλευρά, τη ΝΑΤΟϊκή πλευρά, θα γίνουν προσπάθειες ώστε να κάνουν την Ουκρανία αντι-ρωσική…» 
Προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας, ο έμπειρος Ρώσος διπλωμάτης συμβούλεψε τους Ουκρανούς «να εγκαταλείψουν το πείσμα τους σε σχέση με την υποχρεωτική διατήρηση της χώρας με ενιαιοποιημένη μορφή, όπως την εννοούν, και διακηρύσσουν πάλι ο πρόεδρος Ποροσένκο και οι υπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης. Να εγκαταλείψουν αυτό που αποκαλούν ουκρανοποίηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Θα παραδοθούν οι S-300 στο Ιράν

Ο Λαβρόφ ρωτήθηκε και για την πρόσφατη απόφαση του προέδρου της Ρωσίας να άρει την απαγόρευση για την παράδοση συστημάτων αεράμυνας S-300 στο Ιράν. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα παραδώσει τα οπλικά συστήματα στο Ιράν, και ότι η Ρωσία δεν θέλει να γίνει το Ιράν ο επόμενος στόχος «παράνομης άσκησης ισχύος». Μετά την παραλαβή των S-300 από την Τεχεράνη, όσοι θέλουν να χτυπήσουν το Ιράν, θα το σκεφτούν δύο φορές, είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.
Εξέφρασε την άποψη, ακόμη, πως δεν κρίνει ότι είναι αναγκαία μια στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας – Ιράν. Σύμφωνα με τον Σ.Λαβρόφ, μια τέτοια προοπτική δεν είναι ρεαλιστική. Εξίσου σημαντική είναι η θέση που εξέφρασε υπουργός, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα δεν προτίθεται να αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις στο εξωτερικό. Σημείωσε ενδεικτικά ότι δεν βλέπει καμιά αναγκαιότητα για την ανάπτυξη, σε πλήρη κλίμακα, ρωσικών στρατιωτικών βάσεων –κατά το αμερικανικό μοντέλο- στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, όπως ερωτήθηκε.

Διάλογος με την Ευρώπη για αέριο 

Ο Λαβρόφ κλήθηκε να σχολιάσει και τις επίσημες «κατηγορίες» που απεύθυνε η Κομισιόν προ ημερών στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου, Gazprom, περί παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι συμφωνίες της Gazprom ήταν απόλυτα συνεπείς με το νομικό πλαίσιο. Πάνω σε αυτό, υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τον διάλογο σε θέματα ενέργειας με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube