Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί , Ρωσία 8 Απριλίου 2015

Πούτιν-Τσίπρας: Συνεργασία σε επενδύσεις, τουρισμό και φυσικό αέριο

Η Σύγχρονη Ρωσία, combined report

Πηγή: υπηρεσία Τύπου του Πρωθυπουργού

Όλο το φάσμα των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας–Ελλάδας καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα.


Όλο το φάσμα των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας–Ελλάδας καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε κατ΄αρχήν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις». Μάλιστα, όπως υποστήριξε η προσπάθεια θα αφορά την αποκατάσταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ των κυρώσεων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου» προσθέτοντας ότι τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο καλύπτονται από την Ρωσία.
Για τον τομέα των επενδύσεων ο κ. Πούτιν επιβεβαίωσε το ρωσικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα, ενώ δήλωσε «παρών» σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς».
Ερωτηθείς για το ζήτημα των κυρώσεων σχολίασε ότι «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη» ενώ πρόσθεσε ότι μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει «ο οικονομικός πόλεμος».

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης 

Ουσιαστικές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε από την πλευρά του Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συζητήσεις που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ευχαρίστησε για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν, κάνοντας λόγο για μια πολυ σημαντική μέρα στις διμερείς σχέσεις των δύο λαών, που ενώνονται από κοινούς αγώνες και ιδεώδη εδώ και δεκαετίες.
«Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στις ευρωπαϊκές επικρίσεις για το φλερτ με τη Ρωσία, είπε πως είναι «αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη.
«Τις τελευταίες ημέρες άκουσα πολλά σχόλια και δημόσιες δηλώσεις από αξιωματούχους για την πρόθεση της Ελλάδας για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αξιοποίησης του γεωπολιτκού της ρόλου. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε και αξιοποιούμε όλες τις δυαντότητες σε διεθνές επίπεδο για συμφωνίες με στόχο πάντα την προάσπιση των συμφερόντων του λαού», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας όσα ακούστηκαν ακόμη περί ελληνικού αιτήματος οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης για να γυρνάει τις χώρες για επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος».
«Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας όμως ότι η χώρα μπορεί να έχει χάσει οικονομική δύναμη, αλλά δεν έχει χάσει τη γεωπολιτική της δυναμική.
Αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα, τηρώντας τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επισης ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την συμφωνία του Μινσκ «κλειδί» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube