Weather Icon

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ
Για πρώτη φορά και με τον πλέον επίσημο τρόπο αναγνώρισε την Πέμπτη το βράδυ, η Γερμανία τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν από έναν αιώνα αναλαμβάνοντας παράλληλα το μερίδιό της ευθύνης που της αναλογεί.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ σε ομιλία του σε θρησκευτική τελετή για την επέτειο των 100 χρόνων από τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» τον οποίο απέρριπτε για πολλά χρόνια το Βερολίνο.

Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία χρησιμοποιεί επισήμως τον όρο αυτό, τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία αν και έχει αναγνωριστεί από περίπου είκοσι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ρωσία.
Ο Γερμανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια η χώρα του μπορεί να φέρει κάποια ευθύνη, λόγω της στάσης της κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Στην περίπτωση αυτή, εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν» είπε, κάνοντας λόγο για «συνυπευθυνότητα ή ακόμη, ενδεχομένως και συνενοχή (της Γερμανίας) στη Γενοκτονία των Αρμενίων».
Με την αναγνώριση της γενοκτονίας, το Βερολίνο διακινδυνεύει να διαταράξει τις σχέσεις του με την Άγκυρα, έναν σημαντικό σύμμαχο της χώρας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube