Weather Icon

Συνωμότης και ο Πάπας;

Συνωμότης και ο Πάπας;
Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας, Αράμ Α'

Ακολουθώντας τα βήματα του
προέδρου του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέβασε κι άλλο
τους τόνους στην πρόσφατη αντιπαράθεση της Άγκυρας με το Βατικανό για
την γενοκτονία των Αρμενίων: ο Ποντίφικας, είπε ο Νταβούτογλου, έχει
ενώσει τις δυνάμεις του με το «μέτωπο του κακού», που συνωμοτεί κατά της
Τουρκίας.

Το σχόλιο έγινε σε εκδήλωση στην Αγκυρα, όπου παρουσιάστηκε το μανιφέστο και οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος AKP, ενόψη των εκλογών του Ιουνίου. Η Τουρκία είναι πρόθυμη να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της, υποστήριξε ο Νταβούτογλου, αλλά προσέθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει την Τουρκία, μέσω της ιστορίας και δεν θα επιτρέψουμε να εκβιάζει την Τουρκία, μέσω των ιστορικών διαφωνιών».

Σε αυτό το «μέτωπο του κακού» ο Νταβούτογλου συμπεριέλαβε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και το αριστερό Λαικό Κόμμα του Λαού (HDP) που εκπροσωπεί Κούρδους και τις μειονότητες.

Το «σύνθημα» είχε δώσει αμέσως μετά τη διακήρυξη του Πάπα την περασμένη Κυριακή, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, από το αεροδρόμιο, αναχωρώντας για το Καζακστάν. Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση περί γενοκτονίας που συζητά σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τη μεταχείριση που έχουν σήμερα οι Αρμένιοι στην Τουρκία, απάντησε: «Υπάρχουν 100.000 Αρμένιοι, που είτε είναι Τούρκοι πολίτες ή δεν είναι πολίτες της χώρας μου…. Μήπως τους έχουμε μεταχειριστεί διαφορετικά; Επωφελούνται από κάθε είδους ευκαιρίες. Θα μπορούσαμε να τους απελάσουμε. Αλλά δεν το κάνουμε. Είναι φιλοξενούμενοι στην χώρα μας… Δεν υπάρχει σκιά, δεν υπάρχει κηλίδα γενοκτονίας επάνω μας. Οποια απόφαση και να πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το ένα αυτί θα μπει και από το άλλο θα βγει. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί ο τουρκικός λαός τέτοια αμαρτία, τέτοιο έγκλημα».

Αναμένεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα υπερψηφίσει την απόφαση στην οποία θα αναφέρεται ότι «το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Με την ετήσια έκθεση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητούσε από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι τεράστια σημασία να μείνουν ζωντανές οι μνήμες του παρελθόντος, αφού δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς την αλήθεια και τις μνήμες».

Με την Τουρκία να επιμένει ότι όσοι σφαγιάστηκαν το 1915 ήταν θύματα του εμφυλίου και των ταραχών, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις στις δηλώσεις που έκανε ο Ετιέν Μαχτσουπιάν, Αρμενικής καταγωγής, που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, σύμβουλός του τον περασμένο Αύγουστο. «Εάν αποδεχθούμε ότι αυτό που συνέβη στη Βοσνία και την Αφρική ήταν γενοκτονίες, τότε είναι αδύνατο να μην αποκαλέσουμε γενοκτονία κι αυτό που συνέβη στους Αρμένιους το 1915», είπε ο Μαχτσουπιάν σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα karar.com. Αυτό που στην πραγματικότητα πρέπει να ερευνηθεί, υποστήριξε, είναι η αντίσταση στη χρήση του όρου, που για τους Αρμένιους έχει μεγαλύτερη «ψυχολογική σημασία από ό,τι πολιτική».

ΠΘ

σχετικά άρθρα