REAL TIME |

Διπλωματική μάχη της Λευκωσίας στην ΕΕ, εναντίον νέων τουρκικών αθλιοτήτων

Σκληρή διπλωματική μάχη, για να αποτρέψει νέες εμπρηστικές αναφορές για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, δίνει η Λευκωσία, ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, στις 18 Μαΐου. Η Λευκωσία έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες ρήτρα διασφάλισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παύλος Ξανθούλης
Διπλή γραμμή αναχαίτισης των τουρκικών μεθοδεύσεων για αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί η Λευκωσία, ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαϊου.
Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, στόχος της Λευκωσίας είναι να αποτρέψει ενδεχόμενη επανάληψη των εμπρηστικών τοποθετήσεων περί δήθεν «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, στήνοντας δυο γραμμές άμυνας:

1. Η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες όπως παρέμβουν προς την Αγκυρα, ώστε να υποβάλει εγκαίρως τη θέση της, προκειμένου να παραχωρηθεί ο απαραίτητος χρόνος για ευρωπαϊκή απάντηση, εάν και εφόσον απαιτείται.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό της Λευκωσίας δύσκολα θα ικανοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός ούτε και πρόνοια που να επιβάλλει στην Αγκυρα το χρονικό σημείο υποβολής της γραπτής της θέσης.

2. Η Λευκωσία ζητά μια ρήτρα διασφάλισης (disclaimer), δια της οποίας η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επαναλαμβάνει ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μοναδικό υποκείμενο διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, ως απάντηση στις όποιες τουρκικές υποτιμητικές αναφορές ενδέχεται να διατυπωθούν.

Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, το αίτημα αυτό της Λευκωσίας αναμένεται να ικανοποιηθεί από τις Βρυξέλλες, οι οποίες αναγνωρίζουν την ανάγκη θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από νέες ενδεχόμενες εμπρηστικές τουρκικές αναφορές.

Κοινοτικοί κύκλοι ανέφεραν, πάντως στον ΑΝΤ1, ότι σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο που θα υποβάλει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να συνεχίσει την αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που ενδέχεται να διαφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ο τόνος και το ύφος.

Ωστόσο, ο τουρκικός ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάψει να υφίσταται, θα συνεχίσει να αντανακλάται στο κείμενο, όπως άλλωστε αναφέρεται και σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή: ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube