REAL TIME |

Weather Icon

Στο χαμηλότερο επίπεδο οι επαφές Άιντα στην Τουρκία (βίντεο)

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αρχίζει επαφές σήμερα στην Κύπρο.

Κυριάκος Πομηλορίδης
Στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο διεξήχθη τελικά η συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Αϊντα με την Τουρκική Κυβέρνηση.
Αντί του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ή έστω του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως διέρρεαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών, ο Νορβηγός Διπλωμάτης συναντήθηκε μόνο με τον Γενικό Διευθυντή του τουρκικού Υπουργείου και Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου. Ένα τεχνοκράτη καριέρας, ο οποίος παρά όσα περί παραγωγικής συνάντησης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό twitter, ο κος Αίντα, προφανώς και δεν μπορεί να δώσει τις αναγκαίες πολιτικές δεσμεύσεις για μη ανανέωση της ΝAVTEX.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα φτάνει απόψε στην Κύπρο, και αύριο το πρωί θα γίνει δεχτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόθεση της όπως διαμηνύει είναι να εξασφαλίσει την συγκατάθεση και των δύο πλευρών, και ειδικότερα της Ε/Κ, όχι μόνο για την επανέναρξη τον Μάιο των συνομιλιών, αλλά και το πράσινο φώς για ανακοίνωση της, από τώρα. Ή τουλάχιστον πριν από τις παράνομες εκλογές στο ψευδοκράτος. Όπως ωστόσο κατ επανάληψη τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Ε/Κ πλευρά δεν μπορεί να αποφασίζει στην βάση εκτιμήσεων και προβλέψεων, και συνεπώς εκείνο που χρειάζεται είναι πράξεις και όχι έκφραση προθέσεων.

Θέση την οποία ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου μετέφερε το απόγευμα στον Αμερικανό πρέσβη Τζο Κένινγκ.

Από πλευράς του ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου αλλά και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μάλιστα από την φάση του πάρε δώσε. Αυτό όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα θα είναι και το μήνυμα του Ντερβίς Ερογλου στον Εσπεν Μπαρθ Αιντα. Νορβηγός Διπλωμάτης, ωστόσο, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσει συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη.

Με την κάθοδο Άιντα θα αρχίσει η νέα διαδικασία, δηλώνει ο Σερντάρ Ντενκτάς

Με την κάθοδό στο νησί του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο θα αρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό δήλωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας πως ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Τ/κ, πιστεύει στο «κράτος», εστερνίζεται τις εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ο νυν «πρόεδρος», Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς, πρόεδρος του ΔΚ που στηρίζει την υποψηφιότητα Έρογλου, μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αμμόχωστο, όπου αναφέρθηκε και στο θέμα της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και την ΚΟΠ λέγοντας ότι πρώτη φορά ένας θεσμός αποδέχθηκε την εξουσία ενός άλλου θεσμού στο «νότο» σε ολόκληρο το νησί.

Ακόμη και την εποχή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε, στο θέμα αυτό υπήρχε αρνητική προσέγγιση. Στη Δημοκρατία του 1960, πρόσθεσε, ο αθλητισμός διοικούνταν χωριστά από τις δύο κοινότητες και σε περίπτωση λύσης, η τ/κ ομοσπονδία θα γίνει χωριστό μέλος της ΦΙΦΑ, φέροντας ως παράδειγμα το τί έγινε με την Σκωτία, Σαν Μαρίνο, Ουαλία που δεν είναι μέλη των ΗΕ. Ισχυρίστηκε δε ότι με την κίνησή της αυτή η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει μειώσει την ισχύ της τ/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, σημειώνοντας ωστόσο ότι και τα σωματεία αποδέχθηκαν την ένταξη στην ΚΟΠ κάτω από την οποία, σημείωσε, δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί «τ/κ εθνική ομάδα».

Παραγωγική χαρακτηρίζει ο Aιντα συνάντησή του με Σινιρλίογλου 

O Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου στην Τουρκία, μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ.

Ο κ.` Άιντα αναφέρει συγκεκριμένα: “Πολύ παραγωγική συζήτηση για το Κυπριακό με τον Φεριντούν Σινιρλίογλου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη σήμερα. Τώρα ξεκινάμε για τη Λευκωσία”.

Πάντως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε κατά τη διάρκεια της μέρας σήμερα να ενημερώσει για τις επαφές του κ. Άιντα στην Τουρκία, ούτε και επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στη χώρα.

Στην Τουρκία ο Άιντα

Αρχίζει επαφές σε Τουρκία και Κύπρο ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο κ. Άιντα είναι στην Τουρκία από χθες το απόγευμα, και θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν θα ανανεώσει την παράνομη NAVTEX η οποία λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, το αδύναμο σημείο της επίσκεψη Άιντα στην Τουρκία είναι ότι δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος και θα πάρει και την απόφαση για ανανέωση ή όχι της NAVTEX.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.

Ο κ. Άιντα την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς  Έρογλου και τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Τουρκική οδηγία λήγει απόψε και η κυβέρνηση θα αναμένει να δει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Στόχος του είναι να εξασφαλίσει πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα, τη συγκατάθεση της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Πάντως θεωρείται αμφίβολο η Λευκωσία να συγκατανεύσει από τώρα σε επανέναρξη των συνομιλιών, προτού δοθούν διαβεβαιώσεις και διευκρινήσεις για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube