Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:  «70 χρόνια από τη Μεγάλη Νίκη: Εξαιρετική Επικαιρότητα του Θριάμβου του 1945», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα υπό την αιγίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα και με την υποστήριξη του Ρωσικού Ιδρύματος «Υπεράσπισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Συμπατριωτών του Εξωτερικού».
Το συνέδριο  προλόγισε ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νίκος Τόσκας, τονίζοντας στην ομιλία του ότι «τα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τον αγώνα του 1945 είναι στις μέρες μας πιο επίκαιρα από ποτέ».  Για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αντίστοιχα γεγονότα όπως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν δράσεις για τον περιορισμό των ακροδεξιών εθνικιστικών κινημάτων, επισήμανε μεταξύ άλλων ο  Έλληνας Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην ομιλία του που ακολουθεί:

Oμιλία ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “70 Χρόνια από τη Μεγάλη Νίκη: Εξαιρετική Επικαιρότητα του Θριάμβου του 1945”

 «Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής
Κύριοι Σύνεδροι
Κυρίες και Κύριοι
 «Ξεκινώντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την οργανωτική επιτροπή για την τιμή που μου επεφύλασσε να προλογίσω το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο : «70 χρόνια από την μεγάλη Νίκη: Εξαιρετική Επικαιρότητα του Θριάμβου του 1945».
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος όπως είναι γνωστό αποτέλεσε την πιο δαπανηρή σε ανθρώπινες απώλειες στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διεξήχθη σε τρείς ηπείρους, ενέπλεξε την πλειονότητα των κρατών της εποχής και κόστισε ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές και στους φυσικούς πόρους.
Το Ανατολικό Μέτωπο αποτέλεσε το κύριο πεδίο επιχειρήσεων, αφού άνω του 70% των συνολικών εχθροπραξιών έλαβε χώρα εκεί. Το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες ήταν ανυπολόγιστο ενώ το σύνολο σχεδόν των κοινωνικοοικονομικών υποδομών της Σοβιετικής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο καταστράφηκε. ΄΄Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος΄΄, ο ένοπλος δηλαδή αγώνας του Σοβιετικού πληθυσμού απέναντι στις ναζιστικές δυνάμεις έχει καταγραφεί ως το κορυφαίο πολεμικό γεγονός της Ρωσικής ιστορίας και ένα από τα σπουδαιότερα της παγκόσμιας.
Ο τιτάνιος αγώνας των Ρωσικών δυνάμεων και του άμαχου πληθυσμού έγραψε σελίδες λαμπρής ιστορίας στις μάχες στο Λένινγκραντστο Στάλιγκραντ, στην Μόσχα και σε πολλά άλλα γνωστά και άγνωστα μέρη. Παρόλες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τις κακουχίες και την ποιοτική υπεροπλία του αντιπάλου, Στρατός και λαός κατάφεραν όχι μόνο να διασώσουν την Σοβιετική Ένωση, αλλά και να αντιστρέψουν την ροή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου οδηγώντας στην κατάρρευση των δυνάμεων του Άξονα. Τιμώντας την προσφορά όσων πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο εορτάζουμε σήμερα την 70ηεπέτειο από την «Ημέρα της Νίκης».
Τα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τον αγώνα του 1945 είναι στις μέρες μας πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι δυσμενείς οικονομικοί όροι που επεβλήθησαν με την συνθήκη των Βερσαλλιών στην Γερμανία οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση και εθνική ταπείνωση τον Γερμανικό λαό. Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν έξαρση των εθνικιστικών τάσεων και διευκόλυναν την άνοδο στην εξουσία του Εθνοσοσιαλιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, που αιματοκύλησε τον κόσμο. Σήμερα, 70 χρονιά μετά, η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη καθώς και η άνιση κατανομή του πλούτου μεταξύ Βορρά και Νότου έχει προκαλέσει άνοδο των ακροδεξιών εθνικιστικών κινημάτων με απρόβλεπτες προεκτάσεις στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και συνοχής. Προκειμένου η ανθρωπότητα να μην ζήσει αντίστοιχα γεγονότα όπως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν δράσεις για τον περιορισμό των φαινομένων αυτών.
Ο υγιής δεσμός ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις τοπικές κοινωνίες είναι άλλο ένα πεδίο που μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τον θρίαμβο του 1945. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο ρόλος του άμαχου πληθυσμού και γενικότερα αυτό που ονομάζουμε παλλαϊκή άμυνα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις στο Ανατολικό μέτωπο. Αντίστοιχο παράδειγμα ηρωικής αντίστασης του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος καθυστέρησε αποφασιστικά την Γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, αποτέλεσε η μάχη της Ελλάδας τον Οκτ 40 έως τον Μάιο του 1941. Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε την συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών σφυρηλατώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης και να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο σε περίοδο πολέμου αλλά και στην ειρήνη. Οφείλουμε να τονώσουμε το πατριωτικό αίσθημα του πληθυσμού και να ενισχύσουμε παράλληλα τις πατριωτικές αντιλήψεις.
Η νίκη κατά της ξενοφοβίας και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι άλλα δύο διδάγματα που μπορούμε να διδαχτούμε από την νίκη του 1945. Οι διώξεις που υπέστησαν κυρίως οι Εβραίοι, οι Ρομά και οι αντιφασίστες της Ευρώπης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι θάλαμοι αερίων, αποτελούν πράξεις που αμαυρώνουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Στις μέρες μας που η Ευρώπη κατακλύζεται από μεταναστευτικά ρεύματα και δεκάδες συνάνθρωποι μας πεθαίνουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο, η ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής κοινής μεταναστευτικής πολιτικής είναι επιτακτικότερη από ποτέ.
Στο σημείο αυτό, τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχηθώ η ανθρωπότητα να μην χρειαστεί ποτέ να ζήσει πολεμικά γεγονότα παρόμοια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ποτέ δεν πρέπει να ξαναζήσουμε φασισμό και ναζισμό».