REAL TIME |

Weather Icon

Η ΟΛΜΕ κατά του διαγωνισμού PISA – (Το ότι πατώνουμε καθαρά συμπτωματικό…)

Να σταματήσει, άμεσα, η συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό PISA, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Ο διαγωνισμός Programme for International Student Assessment (PISA) πραγματοποιείται από το 2000 και κάθε τρία χρόνια, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ). Σε αυτόν συμμετέχουν και Έλληνες μαθητές, ηλικίας 15 ετών. Οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται στην κατανόηση του κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Στον διαγωνισμό του 2012, οι 15χρονοι Έλληνες είχαν καταλάβει την 42η θέση, σε σύνολο 65 χωρών, ενώ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης είχαν καταλάβει την τέταρτη θέση από το τέλος. Τις περισσότερες φορές έχουν πρωτεύσει οι Φινλανδοί μαθητές, ενώ πολλές και καλές επιδόσεις εμφανίζουν, από το 2009, οι μαθητές της Νότιας Κορέας και της Σαγκάης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, «πρόκειται για έναν διαγωνισμό, που είναι κομμένος στα μέτρα του ΟΟΣΑ, υπηρετεί τις αρχές του και μας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός λόγω της γνωστής “εργαλειοθήκης” του, η οποία επιβάλλει πολιτικές άγριας λιτότητας και περικοπών στα κοινωνικά αγαθά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».
Επίσης, η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι «ο διαγωνισμός PISA αποτελεί προέκταση αυτής της λογικής, έρχεται να συμπληρώσει την παρέμβαση του ΟΟΣΑ και να την κάνει σχεδόν ολοκληρωτική, αφού στόχο έχει να παρέμβει ευθέως στο περιεχόμενο των σχολικών προγραμμάτων. Έτσι, εξασφαλίζεται η πλήρης υποταγή όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις ανάγκες της αγοράς: με τις εκπαιδευτικές δομές και το κόστος σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους ασχολείται ο ΟΟΣΑ και με το περιεχόμενο των σπουδών ορίζεται ως αρμόδιος ο βραχίονάς του, ο διαγωνισμός PISA».
Η ΟΛΜΕ κατηγορεί τον ΟΟΣΑ ότι «δημιουργεί ακατάπαυστα αξιολογικές ιεραρχίες εκπαιδευτικών συστημάτων, με μία σοβαροφανή και επιστημονικοφανή μεθοδολογία, που “νομιμοποιεί” μέσω ενός ανταγωνιστικού αγοραίου και εξετασιοκεντρικού προτύπου εκπαίδευσης, την κατηγοριοποίηση και την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων».
Ακόμη, η ΟΛΜΕ αναφέρεται και στο οικονομικό κόστος της συμμετοχής στον διαγωνισμό, σημειώνοντας ότι αυτό ανέρχεται σε 90.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σε αυτά πρέπει «να προστεθούν και οι δαπάνες (130.000 ευρώ επιπλέον τη χρονιά της διεξαγωγής) για τα διάφορα σεμινάρια, από τους εγχώριους διαφημιστές του PISA, με σκοπό τη διασπορά της καλής του φήμης και την ενίσχυση της τεχνοκρατικής αντίληψης για την εκπαίδευση».
Γι’ αυτούς τους λόγους, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να σταματήσει, τώρα, τον διαγωνισμό και τους συναδέλφους, τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων, τους γονείς και τους μαθητές, να μην αποδεχτούν να συμμετάσχει κανένα σχολείο στον διαγωνισμό PISA.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube