Γενικά θέματα , Ελλάδα 18 Μαρτίου 2015

«Νάρκες» στον δρόμο για Βρυξέλλες και Βερολίνο

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ«Νάρκες» στον δρόμο για Βρυξέλλες και Βερολίνο
Του Θανάση Παπαδή
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει άμεσα πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα και θα το επιδιώξει στην αυριανή πενταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι «σφίγγουν» ακόμη περισσότερο τον κλοιό απέναντι στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Η πρώτη «βόμβα» έσκασε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Νταισεμπλούμ, που έκανε λόγο για «μοντέλο Κύπρου» στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι το καλοκαίρι.

Ακολούθησε η Αγκ. Μέρκελ που τόνισε ότι η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Βερολίνο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Και οι πιέσεις δεν τελειώνουν εκεί. Η Κομισιόν επιχείρησε να μπλοκάρει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και για τις 100 δόσεις, θεωρώντας ότι αποτελούν μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας. Το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το «γάντι» και απάντησε εν τοις πράγμασι. Κατέθεσε το νομοσχέδιο αργά το βράδυ και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πράγμα που σημαίνει ότι ψηφίζεται σήμερα.

Στο παρασκήνιο τα πυρά από το Βερολίνο άρχισαν να στρέφονται και εναντίον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Όπως αναφέρουν πηγές από την γερμανική πρωτεύουσα, είχε ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου να σταλεί μία επιστολή με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δεσμευόταν για τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε να στείλει την επιστολή αυτή και εν συνεχεία υπαναχώρησε, προκαλώντας οργή και εκνευρισμό τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες.
Η «βόμβα» Ντάισελμπλούμ ήρθε μέσω δηλώσεών του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα ό,τι και στην Κύπρο

Η «βόμβα» Ντάισελμπλούμ ήρθε μέσω δηλώσεών του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα ό,τι και στην Κύπρο
Την ίδια ώρα, Morgan Stanley και Moody’s με αναλύσεις τους επαναφέρουν το θέμα του Grexit.
Ο μοναδικός που κινείται σε άλλο μήκος κύματος είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς που «βλέπει» υπό προϋποθέσεις την δυνατότητα συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους ακόμη και τις επόμενες ημέρες.
Ντάισελμπλουμ 
Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup ότι αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε., υπάρχει και το σενάριο της Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κύριος Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στον ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας».
Η «βόμβα» Ντάισελμπλούμ ήρθε μέσω δηλώσεών του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί στην Ελλάδα ό,τι και στην Κύπρο, δηλαδή έλεγχος στη ροή κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit. Αυτό, σε περίπτωση που τον Ιούλιο η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.
«Σκεφτείτε την Κύπρο, όπου οι τράπεζες είχαν κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας το 2014 ήταν «εξαιρετική», όμως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας φέτος θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ έρχονται μετά από το δημοσίευμα του Spiegel το περασμένο Σάββατο, με το γερμανικό περιοδικό να επικαλείται πηγές από το περιβάλλον της Καγκελαρίας σύμφωνα με τις οποίες η Αγκ. Μέρκελ επεξεργάζεται σενάριο για «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως είχε συμβεί στην Κύπρο. Επιπλέον όμως, ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τις απειλές που διατύπωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από τη ζώνη Σένγκεν, αν υλοποιήσει τις απειλές της για τους μετανάστες.
Τόνισε επίσης ότι η πίεση στην Ελλάδα για τη ρευστότητα αυξάνεται κάθε ημέρα που οι συνομιλίες συνεχίζονται. Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης ότι πρέπει να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει επιβάλει ήδη μεγάλες περικοπές και πως τώρα το σημαντικό είναι να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι οι Έλληνες θα πληρώσουν φόρους.
Μέρκελ
Οι συζητήσεις στο Βερολίνο δεν αντικαθιστούν την αξιολόγηση από τη διεθνή τρόικα. Η μέχρι στιγμής πρόοδος στην Αθήνα είναι ελάχιστη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκ. Μέρκελ. Αναφερόμενη στην πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί το Βερολίνο, είπε ότι ειδικά τώρα στον καιρό της κρίσης πρέπει να επιζητούμε τον διάλογο. Συμπλήρωσε πως η Γερμανία πρέπει να είναι μια χώρα που δεν θα αφήσει τίποτε χωρίς να το δοκιμάσει, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος.
Μ. ΣουλτςΣυμφωνία εντός της εβδομάδας
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, τονίζοντας ότι «θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας», σε συνέντευξή του, στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.
Και συνεχίζει: «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής στο πλαίσιο του Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Είναι πλέον καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε μια λύση πριν από το τέλος του μήνα». Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετική με το αν και κατά πόσο θα πρέπει η Ε.Ε. να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Σουλτς επισημαίνει: «Όχι. Αν θέλετε να μείνει κάποιος σε μια οικογένεια, δεν διεξάγετε μελέτες σχετικά με πιθανή έξοδο. Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η παραμονή της Ελλάδας είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».
Morgan Stanley
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ δεν αποτελεί πια έναν μικρό και αμελητέο κίνδυνο, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και η στάση των Ευρωπαίων στο αν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος ή μικρός, θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ.
Όπως επισημαίνει η Morgan το Grexit δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο, καθώς επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμα κίνητρο τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειζόμενους να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση και να φτάσουν σε μια λύση που να επιτρέπει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.
Moody’s
Οι επιπτώσεις
Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας και άλλων χωρών, ανέφερε σχετικά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Εκτιμά ότι ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το 2012. Ο οίκος εκτιμά ότι ένα Grexit θα ήταν αρνητικό για την πιστοληπτική εικόνα της Γερμανίας και προσθέτει ότι «η άμεση επιβάρυνση από μια ελληνική έξοδο είναι πράγματι μικρή, αλλά η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά εάν οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία».
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube