Weather Icon
Αλβανία , Κοσσυφοπέδιο 24 Μαρτίου 2015

Σερβία: Θύελλα αντιδράσεων από τη δήλωση Ράμα για «Εθνική Ενωση Αλβανίας – Κοσόβου»

Αντιδράσεις στις τάξεις των Σέρβων του Κόσοβου προκάλεσε η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα κατά τη χθεσινή συνάντησή του στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα περί “Εθνικής Ένωσης Αλβανίας και Κοσόβου μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ο Έντι Ράμα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ίσα Μουστάφα, δήλωσε μετά την υπογραφή 11 συμφωνιών, πρωτοκόλλων και μνημονίων συνεργασίας των κυβερνήσεων των δύο χωρών, ότι οι συμφωνίες θα εδραιώσουν μία μη αναστρέψιμη διαδικασία συνένωσης όλων των δυνάμεων προς έναν κοινό στόχο: την “Εθνική Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Το πολιτικό κόμμα των Σέρβων του Κοσόβου, “Σερβική Λίστα” καταδίκασε τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού μετά την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσόβου, εκτιμώντας ότι αποτελεί απειλή προς τους Σέρβους και τους μη Αλβανούς του Κοσόβου.
Η “Σερβική Λίστα” ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει οξύτατα αυτές τις εθνικιστικές δηλώσεις του Έντι Ράμα, σημειώνοντας ότι δεν οδηγούν στη συμφιλίωση των λαών στα Βαλκάνια.
“Η κοινή συνεδρίαση της κυβέρνησης της Αλβανίας και αρχών της Πρίστινας, αντί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, δυστυχώς αποδεικνύει ξεκάθαρα τις εθνικιστικές φιλοδοξίες των Αλβανών και του μη σεβασμού του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ, που είναι η σημαντικότερη νομική πράξη στο Κόσοβο” αναφέρεται στην ανακοίνωση της “Σερβικής Λίστας”.
“Στο χώρο του Κοσόβου δεν ζουν αποκλειστικά Αλβανοί, αλλά και μεγάλος αριθμός άλλων λαών που δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη που διατύπωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός και ζητούν από την ΕΕ να καταδικάσει οξύτατα τέτοιες εθνικιστικές δηλώσεις, επειδή πρώτα απ’ όλα δεν οδηγούν στη συμφιλίωση στα Βαλκάνια και επειδή προέρχονται από δύο πλευρές που δεν είναι μέλη της ΕΕ, ενώ το Κόσοβο δεν αναγνωρίζουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού προκαλεί αναταραχή στους μη Αλβανούς πολίτες του Κοσόβου, τονίζεται στη ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της “Σερβικής Λίστας”, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς.
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube