Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 2 Μαρτίου 2015

Σάββας Καλεντερίδης: Τι θέλουν οι Τούρκοι με τη ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο – Στόχοι και επιδιώξεις

Σάββας Καλεντερίδης: Τι θέλουν οι Τούρκοι με τη ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο – Στόχοι και επιδιώξεις

Μετά από μια δεκαπενταετή περίοδο σχετικής νηνεμίας στο Αιγαίο, οι Τούρκοι επανέρχονται με μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση και δεσμεύουν την καρδιά του Αιγαίου για ολόκληρο το 2015, προκαλώντας σοκ στην κυβέρνηση αλλά και στην ελληνική κοινωνία.
Δεν θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις της τουρκικής ΝΟΤΑΜ ούτε θα προβούμε σε προτάσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, με δεδομένο ότι αυτή έρχεται ως απάντηση σε κάποιες ενέργειες της ελληνικής πλευράς, στις οποίες δεν θέλουμε να αναφερθούμε προς το παρόν.

Στο σημείωμά μας αυτό θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της επαπειλούμενης κρίσης στο Αιγαίο, με δεδομένες τις μεσοπρόθεσμες αλλά και τις βαθύτερες επιδιώξεις της Άγκυρας.

Το σκηνικό που έχει στηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, με βάση το οποίο έχουν οριοθετήσει την ΑΟΖ η Κύπρος με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, ενώ επίσης το Διεθνές Δίκαιο πρυτανεύει στις διαδικασίες παραχώρησης οικοπέδων σε διεθνείς ενεργειακούς γίγαντες, για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube