Weather Icon

Stratfor: Η Ελλάδα παίζει και το ρωσικό χαρτί

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγους να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Τα μεγάλα μέτωπα στην ενέργεια και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΕΕ για την Ουκρανία. Η διαπραγμάτευση για το χρέος και η προσπάθεια να μείνουν όλες οι επιλογές… ανοικτές.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σηματοδοτήθηκε από συμβολισμούς. Στο οικονομικό μέτωπο, η κυβέρνηση έκανε διάφορες ανακοινώσεις για να δείξει ότι θα τιμήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων, τις επαναπροσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τη μείωση του κόστους για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο πολιτικό μέτωπο, η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, έκανε κινήσεις που ενόχλησαν τη Γερμανία, μπέρδεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ικανοποίησαν τη Ρωσία. Στις 26 Ιανουαρίου, που ήταν η πρώτη του μέρα στην πρωθυπουργία της χώρας, ο Τσίπρας έκανε δυο αξιοσημείωτα πράγματα: κατέθεσε στεφάνι σε πολεμικό μνημείο που τιμά τους Έλληνες που έπεσαν θύματα της Ναζιστικής κατοχής, και δέχθηκε τον ρώσο πρέσβη συναντήσει οποιονδήποτε άλλον ξένο αξιωματούχο.
Ο Τσίπρας όρισε επίσης τον επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων –ενός εθνικιστικού κόμματος που θέλει να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία- στην θέση του υπουργού Άμυνας. Αν και συμβολικές, οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος ευρύτερης στρατηγικής.
Αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει πως η Γερμανία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τη Ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κόμμα πιστεύει επίσης πως πρέπει να υπάρξει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, όμοια με αυτήν που πραγματοποιήθηκε για το γερμανικό χρέος μετά τον πόλεμο.
Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube