Γερμανία , Ευρωπαϊκή Ένωση 25 Φεβρουαρίου 2015

FT: Λόμπινγκ βιομηχάνων κατά Ελλάδας στην Bundestag

FT: Λόμπινγκ βιομηχάνων κατά Ελλάδας στην Bundestag

Αντιμέτωπη με βουλευτές «αντάρτες» η Μέρκελ για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Πιέσεις από επιχειρηματίες και συντηρητικά λόμπι για σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα. Ο εκνευρισμός για τα ασαφή μέτρα της λίστας και οι δηλώσεις για προδοσία των Γερμανών φορολογουμένων.
Γερμανικό βιομηχανικό λόμπι με μεγάλη επιρροή πιέζει τους βουλευτές να κρατήσουν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας στην ψηφοφορία της Παρασκευής στην Bundestag για την έγκριση της παράτασης του προγράμματος διάσωσης της χώρας.Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας αναμένεται να περάσει την τετράμηνη παράταση στην οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με την Αθήνα την Τρίτη.

Παρ’ όλα αυτά, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μια «ανταρσία» στο εσωτερικό του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και στο αδελφό κόμμα της Βαυαρίας. Σε κάθε περίπτωση, οι προειδοποιήσεις από τους επιχειρηματικούς κύκλους του CDU και άλλων συντηρητικών αντανακλούν γενικευμένη ενόχληση για την παροχή επιπλέον στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση εν μέσω αμφιβολιών για τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Σε επιστολή προς του βουλευτές, ο Kurt Lauk, πρόεδρος τού Οικονομικού Συμβουλίου του CDU έγραψε: «Μια απλή παράταση του προγράμματος βοήθειας χωρίς αποτελεσματικούς όρους σημαίνει πως εν γνώσει μας σπαταλάμε και άλλα χρήματα». Το Συμβούλιο, μια ένωση που εκπροσωπεί επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι επί μακρόν πολέμιος των διασώσεων στην ευρωζώνη. Υποστηρίζει πως οι διασώσεις δημιουργούν ηθικό κίνδυνο για τις κυβερνήσεις που δεν διαχειρίζονται σωστά τις οικονομίες τους. Οποιαδήποτε νέα βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να υπόκειται σε επιτυχώς εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις και διαφανή στατιστικά, ανέφερε το Συμβούλιο. «Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν παράγει ανταγωνιστικά αγαθά, η καταστροφική κατάσταση δεν θα αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και των κρατικών θεσμών» πρόσθεσε. Ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών, κάλεσε τα μέλη του CDU να στηρίξουν την παράταση του προγράμματος διάσωσης και θα απευθυνθεί στους βουλευτές του CSU, του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, σε ειδική συνάντηση για την ελληνική διάσωση την Τετάρτη.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube