Γενικά θέματα , Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2015

ΣΚΛΗΡΉ ΔΙΑΠΡΑΓΜΆΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΊΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΛΟΎ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

ΣΚΛΗΡΉ ΔΙΑΠΡΑΓΜΆΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΊΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΛΟΎ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Όλα τα μηνύματα από την Ευρώπη δείχνουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Η έκβαση είναι συνάρτηση του κατά πόσο ως χώρα μπορούμε να ενώνουμε ανά πάσα στιγμή τα νήματα όσων συμβαίνουν, να σταθμίζουμε και να εκτιμούμε σωστά τα πράγματα, να ιεραρχούμε τα συμφέροντα και να διαπραγματευόμαστε αποτελεσματικά. Αμφιβάλλω ότι έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Όχι επειδή ο Σύριζα και οι συνιστώσες του βρίσκονται στην εξουσία αλλά επειδή το Ελληνικό κράτος είναι εθισμένο παλαιόθεν σε πλήρη ακινησία και απραξία. Έτσι, ενώ για πρώτη φορά κάποιοι Έλληνες -όπως φαίνεται μερικοί εξ αυτών ταλαντούχοι και επιδέξια ευέλικτοι - διεκδικούν και διαπραγματεύονται, ούτε αυτοί ούτε το κράτος του οποίου ανέλαβαν την διακυβέρνηση διαθέτουν μηχανισμούς ταχείας ανάλυσης και εκτίμησης των πραγμάτων. Γιατί, όπως έχουμε γράψει από καιρό, η ΕΕ είναι ένα πολυεπίπεδο δαιδαλώδες σύστημα που ναι μεν προσφέρει δυνατότητες σε ένα ισότιμο μέλος αλλά το τελευταίο απαιτείται να είναι οργανωμένο. Τέλος, αυτά που διαβάζουμε όπως έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό καλά κάνουν κάποιοι ερευνητές που ενδιαφέρονται για σοβαρές μελέτες για το πως κατάντησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (και τα αίτια γι' αυτό που ασφαλώς δεν βρίσκονται στην ... Ελλάδα), καλά θα κάνουν να τα δημιουργήσουν  καλά αρχεία. Τι έχουμε σήμερα στην ΕΕ; Βαβυλωνία, πολιτικοοικονομικό ανορθολογισμό, θηριώδη εθνική ιδιοτέλεια που ακυρώνει τα οποιαδήποτε ερείσματα, ύβρεις "επισήμων" διανθισμένων με απειλές, υποτιμητικά σχόλια για την λαϊκή κυριαρχία ενός κράτους μέλους, αυτονομημένους υπερεθνικούς θεσμούς, όργιο τζογαδόρων που συναλλάσσονται με κρατικούς αξιωματούχους, υπερεθνικούς θεσμούς και όλους τους άλλους και ασφαλώς κανένας άξονας συγκρότησης ορθολογιστικών και συναινετικών αποφάσεων όπως αρμόζει σε ένα διακρατικό σύστημα τα μέλη του οποίου πέτυχαν ουκ ολίγα τις τελευταίες δεκαετίες.

Panayiotis Ifestos 
Όλα τα μηνύματα από την Ευρώπη δείχνουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. 

Η έκβαση είναι συνάρτηση του κατά πόσο ως χώρα μπορούμε να ενώνουμε ανά πάσα στιγμή τα νήματα όσων συμβαίνουν, να σταθμίζουμε και να εκτιμούμε σωστά τα πράγματα, να ιεραρχούμε τα συμφέροντα και να διαπραγματευόμαστε αποτελεσματικά. 
Αμφιβάλλω ότι έχουμε τέτοιες δυνατότητες. 

Όχι επειδή ο Σύριζα και οι συνιστώσες του βρίσκονται στην εξουσία αλλά επειδή το Ελληνικό κράτος είναι εθισμένο παλαιόθεν σε πλήρη ακινησία και απραξία.

Έτσι, ενώ για πρώτη φορά κάποιοι Έλληνες -όπως φαίνεται μερικοί εξ αυτών ταλαντούχοι και επιδέξια ευέλικτοι – διεκδικούν και διαπραγματεύονται, ούτε αυτοί ούτε το κράτος του οποίου ανέλαβαν την διακυβέρνηση διαθέτουν μηχανισμούς ταχείας ανάλυσης και εκτίμησης των πραγμάτων.

Γιατί, όπως έχουμε γράψει από καιρό, η ΕΕ είναι ένα πολυεπίπεδο δαιδαλώδες σύστημα που ναι μεν προσφέρει δυνατότητες σε ένα ισότιμο μέλος αλλά το τελευταίο απαιτείται να είναι οργανωμένο.

Τέλος, αυτά που διαβάζουμε όπως έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό καλά κάνουν κάποιοι ερευνητές που ενδιαφέρονται για σοβαρές μελέτες για το πως κατάντησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (και τα αίτια γι’ αυτό που ασφαλώς δεν βρίσκονται στην … Ελλάδα), καλά θα κάνουν να τα δημιουργήσουν καλά αρχεία.


Τι έχουμε σήμερα στην ΕΕ; Βαβυλωνία, πολιτικοοικονομικό ανορθολογισμό, θηριώδη εθνική ιδιοτέλεια που ακυρώνει τα οποιαδήποτε ερείσματα, ύβρεις “επισήμων” διανθισμένων με απειλές, υποτιμητικά σχόλια για την λαϊκή κυριαρχία ενός κράτους μέλους, αυτονομημένους υπερεθνικούς θεσμούς, όργιο τζογαδόρων που συναλλάσσονται με κρατικούς αξιωματούχους, υπερεθνικούς θεσμούς και όλους τους άλλους και ασφαλώς κανένας άξονας συγκρότησης ορθολογιστικών και συναινετικών αποφάσεων όπως αρμόζει σε ένα διακρατικό σύστημα τα μέλη του οποίου πέτυχαν ουκ ολίγα τις τελευταίες δεκαετίες.
==========

Τώρα, ας αποτιμήσουμε και πόσο φρικτό και ασυγχώρητο
λάθος ήταν (ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ;) αντί δημοψηφίσματος και διεκδικητικής πολιτικής
(http://www.ifestosedu.gr/111EUNegotiation.htm) να καταντήσει
πραιτοριανός των τεχνοκρατών και αυτών που κρύβονται πίσω του. Και πόσο
φρικτά ασυγχώρητος χθες μόλις να παίξει με την λογική μας λέγοντας ότι
πήρε χάος και έδωσε χώρα. Όχι: Πήρε χώρα που μπορούσε να σωθεί και έδωσε
χάος ενός πεσμένου κάτω κράτους το οποίο εξουθενώθηκε και είναι στα
πρόθυρα της εκποίησης ενώ οι θηριώδεις απειλές εντείνονται.

Ακόμη
και σεισμός, καταποντισμός και κατακλυσμός να γίνει δεν θα φταίει ο
Τσίπρας εκτός και εάν δεχθούμε ότι αντί διεκδίκησης με κινδύνους
επιλέγουμε την απώλεια της Ελευθερίας.



Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube