Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 17 Φεβρουαρίου 2015

Σε τεντωμένο σκοινί η ελληνική οικονομία μετά το ναυάγιο

Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΣε τεντωμένο σκοινί η ελληνική οικονομία μετά το ναυάγιο
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Σε τεντωµένο σκοινί κινούνται οι διαπραγµατεύσεις Ελλάδας και πιστωτών µε κεντρική επιδίωξη να βρεθεί αµοιβαία αποδεκτή λύση έστω και στο «και 5’».

Το Eurogroup, χθες, δηλώνοντας απογοήτευση για την αδυναµία επίτευξης συµφωνίας, έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα, ζητώντας να υποβληθεί, µέχρι την Παρασκευή, αίτηµα για εξάµηνη παράταση του τρέχοντος προγράµµατος αλλά και σαφείς δεσµεύσεις για την ολοκλήρωσή του. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την παράταση του προγράµµατος, η µπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας», διεµήνυσαν χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελµπλουµ, και η Κοµισιόν, στέλνοντας σαφές µήνυµα πως δεν υπάρχει χρόνος, αφού οι όποιες αλλαγές πρέπει να εγκριθούν από Κοινοβούλια στην Ευρωζώνη, ενώ το τρέχον πρόγραµµα εκπνέει τα µεσάνυκτα της 28ης Φεβρουαρίου. Διατήρησαν, πάντως, ανοικτό το ενδεχόµενο νέου Eurogroup µέχρι το τέλος της εβδοµάδας, υπό την προϋπόθεση υποβολής αιτήµατος παράτασης από την Αθήνα.

«Στην ιστορία της Ευρώπης, δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, τίποτα καλό δεν ήλθε από τελεσίγραφα, δεν υπάρχει καµία αµφιβολία πως τις επόµενες 48 ώρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί», δήλωνε λίγο µετά ο Γ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας αισιόδοξος για επίτευξη «θεραπευτικής συµφωνία για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη». «Είµαστε έτοιµοι να κάνουµε οτιδήποτε για να φθάσουµε σε µια έντιµη συµφωνία που δεν θα ενισχύει την κρίση», υπογράµµισε, τονίζοντας πως η χώρα, εφόσον ικανοποιηθούν συγκεκριµένοι όροι, δεν θα προβεί σε µονοµερείς ενέργειες κατά τη διάρκεια της όποιας παράτασης, παγώνοντας ουσιαστικά την άµεση υλοποίηση προεκλογικών δεσµεύσεων. Αποκάλυψε, µάλιστα, πως ήταν έτοιµος να υπογράψει, ακόµη και πριν από το Eurogroup, αρχικό προσχέδιο που του παρουσιάστηκε από τον επίτροπο Μοσκοβισί πριν από τη συνεδρίαση. Κείµενο, όµως, που στο Eurogroup υποστήριξε πως αποσύρθηκε για να αντικατασταθεί από άλλο προσχέδιο, σε πιο σκληρή γραµµή, για επέκταση όλου του προγράµµατος, µε µοναδικό αντάλλαγµα µια αόριστη υπόσχεση περί ευελιξίας.
«Η µπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ρητά ο κ. Ντάισελµπλουµ, µε τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης να απορρίπτουν κάθετα την οποιαδήποτε εκταµίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα, ούτε του 1,9 δισ. ευρώ που διεκδικεί η κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσµούς για την υλοποίηση του προγράµµατος. Στο ίδιο µήκος κύµατος, µε πιο επιεικείς τόνους, κινήθηκε και η Κρ. Λαγκάρντ, διατηρώντας το Ταµείο σε γενικές γραµµές σε πλήρη διασύνδεση µε τη στάση της Ευρώπης. «Να είµαστε λογικοί, όχι ιδεολόγοι», δήλωσε µε νόηµα ο Π. Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας πως εφόσον υπάρξει αίτηµα για παράταση, τότε µπορούµε να κάνουµε συζήτηση επί της ουσίας και να δούµε τα όποια περιθώρια ευελιξίας. «Υπάρχει η ορολογία, αλλά υπάρχει και ο χρόνος», πρόσθεσε, µε όλες τις πλευρές να υπογραµµίζουν πως η όποια ευελιξία δεν επιτρέπει µονοµερείς ενέργειες, κατάργηση µέτρων που έχουν ήδη εφαρµοστεί, ενώ ενδεχόµενες νέες πρωτοβουλίες πρέπει να είναι πλήρως χρηµατοδοτηµένες. «Άκουσα τον Έλληνα συνάδελφο να µιλά για γέφυρα. Αυτό θεωρώ ότι είναι µία είδους επέκταση του προγράµµατος. Είναι διαφορετικοί όροι που έχουν όµως το ίδιο νόηµα. Δεν είναι µια συζήτηση περί λέξεων. Εµείς χρησιµοποιούµε αυτούς τους όρους γιατί προκύπτουν από τους κανόνες του EFSF και του ESM από τα επίσηµα κείµενα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελµπλουµ.
Βαρουφάκης
Μετά από µια δύσκολη συνεδρίαση, στην οποία ξένα µέσα τον έφεραν να είναι σχετικά αποµονωµένος, ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Βαρουφάκης εµφανίστηκε συγκρατηµένα αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει λύση. Άφησε πάντως αιχµές για τη στάση των Ευρωπαίων, εκτιµώντας πως το τελικό κείµενο που του δόθηκε στο Eurogroup, ουσιαστικά απείχε από τα όσα είχαν συµφωνηθεί την προηγούµενη εβδοµάδα. Έκανε δε λόγο για κατέθεση συµβιβαστικής πρότασης πριν από το Eurogroup από τον Π. Μοσκοβισί, το οποίο η Αθήνα θα µπορούσε να υπογράψει την ίδια στιγµή. Όπως είπε είµαστε πρόθυµοι να ζητήσουµε παράταση της δανειακής σύµβασης, µε αυστηρούς όρους, να µην αναλάβουµε δράσεις, έως τον Αύγουστο, που να εκτροχιάζουν τον προϋπολογισµό, ή που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι απειλεί την τραπεζική σταθερότητα, µε µοναδικό όρο να µην πάρουµε µέτρα, υφεσιακά, κάνοντας ειδική αναφορά στη µείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισµό. Ζητούµε έντιµη συµφωνία, δεν έχουµε Plan B, δεν πρόκειται να φύγει κανείς από την Ευρωζώνη, ενώ στέλνοντας µήνυµα στις αγορές, ξεκαθάρισε πως αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει παιχνίδια και πως θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει, εντός Ευρώπης, σε συµφωνία.
Μαξίµου
Αίσθηση προκάλεσε χθες η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίµου, την ώρα που ακόµη συνεδρίαζε το Eurogroup, ότι πρακτικά οι συνοµιλίες οδηγούνται σε «ναυάγιο» και η επιµονή ορισµένων κύκλων να εφαρµόσει η κυβέρνηση το Μνηµόνιο είναι παράλογη και µη αποδεκτή. Όσοι την επαναφέρουν, χάνουν τον χρόνο τους ήταν το µήνυµα από την κυβέρνηση. Αργότερα και ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των πιστωτών αλλά και η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη, το Μέγαρο Μαξίµου κατέβασε τους τόνους, υποστηρίζοντας πως τις τελευταίες µέρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών µε συνεχείς διαβουλεύσεις. «Το κείµενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε µε ένα τελείως διαφορετικό κείµενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση, που ζητούσε παράταση του Μνηµονίου», ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας πως δεν µπορεί να γίνει αποδεκτό. «Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγµατεύσεις και επιµένουν να στηρίζουν ένα πρόγραµµα που έχει αποτύχει», τόνιζαν, σηµειώνοντας πως στην ευρωπαϊκή ιστορία οι δηµοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Και κατέληξαν: «Οι ευρωπαϊκές δηµοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».
Τράπεζες
Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, µιλώντας στο Reuters, έκανε χθες το βράδυ λόγο για αρνητική εξέλιξη για την οικονοµία και τις τράπεζες. «Οι εκροές θα συνεχιστούν. Χάνουµε 400-500 εκατ. ευρώ κάθε µέρα και αυτό σηµαίνει σχεδόν 2 δισ. την εβδοµάδα», υποστήριξε εκτιµώντας πως σήµερα θα υπάρξουν πιέσεις στις µετοχές και τις αποδόσεις των οµολόγων.
Πιέσεις
Μετά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συµφωνία, ασκήθηκαν πιέσεις στο ευρώ. Στην Ελλάδα ο Αντ. Σαµαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία µε τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη.
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube