Γενικά θέματα 25 Φεβρουαρίου 2015

Μέχρι να βγάλουμε άκρη για το πόσα δάνεια χρειαζόμαστε…

 Η Ρουμανία επιταχύνει με ένα τεράστιο πακέτο μείωσης φόρων   

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη
Μέχρι να κτυπήσει τη Ρουμανία η διεθνής κρίση, η χώρα «έτρεχε» με ιλλιγγειώδεις ρυθμούς. Το ΑΕΠ ανέβαινε με 5 – 8,5%, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις με 6 – 9,5 δισ. ευρώ / χρόνο και όλα άλλαζαν γρήγορα. Η χώρα πάτησε φρένο το τέταρτο τρίμηνο του 2008 (από +8,7% τα πρώτα 3 τρίμηνα σε -8%) και έχασε 20 δισ. ευρώ το 2009, όταν και κατέφυγε στο ΔΝΤ. 
Οι μεταρρυθμίσεις απέδωσαν και το δάνειο αντικαταστάθηκε με «προληπτική γραμμή στήριξης» που ισχύει και σήμερα. Το τρίτο τρίμηνο 2014 η ρουμανική οικονομία αναπτύχθηκε με 3,3% και πλέον ξεπέρασε τα μεγέθη του 2008, φτάνοντας τα περίπου 155 – 160 δισ. ευρώ ΑΕΠ.
Το νέο εθνικό σχέδιο
Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2014, όταν έκανε την έκπληξη ο φιλελεύθερος υποψήφιος και κέρδισε έναντι του σοσιαλιστή πρωθυπουργού που ήταν το φαβορί, η χώρα έχει μπει σε νέα πορεία. Παράλληλα με την πρωτοφανή εκστρατεία κάθαρσης της πολιτικής ζωής (για την οποία θα μιλήσουμε σε επόμενο σημείωμα) με δεκάδες πολιτικούς πρώτης γραμμής να είναι προφυλακισμένοι / κατηγορούμενοι / φυλακισμένοι για διαφθορά, ο πρωθυπουργός πήρε μία απόφαση που αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης όλων: 
• Ριζική αλλαγή και απλοποίηση του φορολογικού κώδικα
• Μεγάλη μείωση φόρων
• Άμεση εφαρμογή των μέτρων.
Για περισότερα πατήστε Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube