Weather Icon

“Κατάργηση της Σένγκεν θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά”

“Κατάργηση της Σένγκεν θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά”

συνέντευξη στον Δ. Δελεβέγκο
Ενδεχόμενη κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν, όπως ανέφερε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, θα προκαλούσε ανάφλεξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντεξή της στο Capital.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μαίρη Μπόση. Όπως εξηγεί η ακαδημαϊκός, που πρόσφατα ολοκλήρωσε το νέο της βιβλίο για την αραβική άνοιξη και την περίπτωση της Συρίας, η μονομερής διακοπή της Σένγκεν θα σηματοδοτούσε την είσοδο της Ελλάδας σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ θα καθιστούσε την απειλή της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS ακόμη μεγαλύτερη.

Κυρία Μπότση, εξηγήστε μας τι είναι η συνθήκη Σένγκεν.

Πρόκειται για μία συμφωνία, στο πλαίσιο της Ευρώπης, που προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Εντάσσεται, δηλαδή, σε ένα ευρύτερο σκεπτικό που αποσκοπεί στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός των κρατών-μελών, συνιστώντας, ταυτόχρονα, βήμα προώθησης μιας ενιαίου τύπου ευρωπαϊκής συγκρότησης.

Έχει ευνοηθεί το εισαγόμενο οργανωμένο έγκλημα και η λαθρομετανάστευση λόγω της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν;

Η συνθήκη Σένγκεν διατήρησε ακάλυπτο ένα κενό σχετικά με τη διαφύλαξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πρόσβαση του οργανωμένου εγκλήματος. Και ως εκ τούτου, θα λέγαμε ότι δημιούργησε ένταση σε επίπεδο συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας. Ένταση επί της οποίας στηρίχθηκε από τα τέλη της 1990 η διαμόρφωση της δεξαμενής πληροφόρησης που επιτρέπει στις συνεργαζόμενες υπηρεσίες των κρατών-μελών να ανταλλάσουν πληροφορίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ άσκησαν πολύ μεγάλες πιέσεις με στόχο την απόκτηση πρόσβασης στα στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών που με ευρωπαϊκά διαβατήρια επισκέπτονταν τις ΗΠΑ.

Το σκηνικό έγινε διαφορετικό μετά την 11η Σεπτεμβρίου οπότε και η ανταλλαγή και συλλογή πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης  ενιχύθηκε με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση όχι μόνον του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και της τρομοκρατίας.

Θα πρέπει επίσης, να σημειώσουμε ότι αρχές του 2000 η ισχύς της συνθήκης Σένγκεν, μεταξύ Γαλλίας και Ολλανδίας, διακόπηκε λόγω διακίνησης ναρκωτικών από την Ολλανδία προς τη Γαλλία. Επρόκειτο όμως, για κίνηση που είχαν συναποφασίσει οι δύο χώρες.

Για τη συνέχεια πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube