Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 17 Φεβρουαρίου 2015

Τι δέχεται και τι όχι η ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία με τους εταίρους

Τι δέχεται και τι όχι η ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία με τους εταίρους
Κωβαίος Αγγελος 
Στελέχη της διαμηνύουν ότι η εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης είναι απολύτως εφικτή

Με τα παράθυρα της διαπραγμάτευσης να παραμένουν ανοιχτά, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αποσαφηνίσει σε ποια σημεία θα μπορούσε να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους εταίρους, λίγες ώρες έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση του eurogroup. 
Στο πλαίσιο αυτό – και λίγες ώρες προτού ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλήσει στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης, στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι η εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης είναι απολύτως εφικτή, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. 

Παρά ταύτα, το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει την λογική των τελεσιγράφων, επικαλούμενη το εκλογικό αποτέλεσμα και παραπέμπει στην αρθρογραφία του Πολ Κρουγκμαν της Δευτέρας

Καθώς λοιπόν ο χρόνος τρέχει, από τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια, επισημαίνονται τα σημεία που δεν πρόκειται να δεχθεί η ελληνική πλευρά – και ειδικότερα όσα από αυτά περιλαμβάνονταν στο σχέδιο κειμένου του Γερούν Ντάισλεμπλουμ, συνοψίζονται στα εξής: 

* «Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. 

* Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό. 

* Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. 

Παράλληλα, με αναφορά στο κείμενο του Πιερ Μοσκοβισί, το οποίο η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί, περιγράφονται τα πιθανά σημεία σύγκλισης και οι αντίστοιχες διατυπώσεις, μεταξύ των οποίων και η επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, που τίθεται ως όρος από τους εταίρους: 

* Η ελληνική κυβέρνηση (.) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. 

* Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. 

* Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube