Weather Icon

Κούρδοι του Κομπάνι και της Ροζάβα στο μέγαρο των Ηλυσίων

Κούρδοι του Κομπάνι και της Ροζάβα στο μέγαρο των Ηλυσίων

Αντιπροσωπεία από την περιοχή της Ροζάβα δέχτηκε την περασμένη Κυριακή στα Ηλύσια ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η Ροζάβα είναι περιοχή της βόρειας Συρίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Η συνάντηση θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για δυο λόγους.

Ο πρώτος είναι γιατί γίνεται για πρώτη φορά, κάτι που σημαίνει αναβάθμιση των σχέσεων της Γαλλίας με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έχουν ιδρύσει κρατικές δομές, ήτοι κεντρική κυβέρνηση με κοινοβούλιο και τρεις κυβερνήσεις με τα αντίστοιχα κοινοβούλια σε τρια καντόνια, κατά το πρότυπο της Ελβετίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί η Συρία επί δεκαετίες ήταν προτεκτοράτο της Γαλλίας και ακόμα και μετά την ανεξαρτησία της συνέχισε να τελεί -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όπως και ο γειτονικός Λίβανος,- υπό την επιρροή των Παρισίων.
Υπό αυτό το πρίσμα, έχει μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον η πρόσκληση και η επίσκεψη της κουρδικής αντιπροσωπείας στο Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος υποδέχτηκε τους Κούρδους στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι την αντιπροσωπεία αποτελούσαν δυο γυναίκες, η Άσια Αμπντουλάχ, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), και η Νεσρίν Αμπντουλάχ, εκ των διοικητών των Γυναικείων Ενόπλων Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPJ), που έδωσαν σκληρό και άνισο αγώνα στο ηρωικό Κομπάνι, το οποίο απελευθερώθηκε πρόσφατα μαζί με 150 χωριά της περιοχής. Οι Κούρδισσες συνοδεύονταν από τον Χαλίντ Ισά, αντιπρόσωπο του PYD στη Γαλλία.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα της ιστορικής επίσκεψης των Κούρδων στο μέγαρο των Ηλυσίων έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Πηγή: Pontos News

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube