REAL TIME |

Γενικά θέματα 3 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Η παρουσία του Μπαρμπαρός συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

Αλ. Τσίπρας: Η παρουσία του Μπαρμπαρός συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου
Χασαπόπουλος Νίκος  
«Ώριμη και αναγκαία εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Κύπρο.
Οι κοινές δηλώσεις ξεκίνησαν με τον κ. Αναστασιάδη να υποδέχεται θερμά τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδος» είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι στρατηγικός στόχος των δυο χωρών παραμένει η επίλυση του Κυπριακού.

Υπογράμμισε ότι προηγήθηκε ειλικρινής διάλογος μέσα απο τον οποίο επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού. 

«Συμφωνήσαμε σε συντονισμό προσπαθειών για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα δημιουργεί προοπτικές» είπε ο κ. Αναστασίαδης.

Παράλληλα επανέλαβε προς τους Τουρκοκυπρίους ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλους και τα έσοδα θα αξιοποιηθούν προς όφελος του συνόλου των μόνιμων κατοίκων της Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις ευχές και τα θερμά του λόγια. «Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».   

«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.

Επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία και δικαίωμα στους μουσουλμανους της Θράκης να εκλεγουν μουφτή ή τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα βήματα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτικά. 

«Έχουμε νεα κυβέρνηση με ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά όχι κυβέρνηση που θα κάνει βήματα στον αερα χωρίς να μπορεί να τα μελετήσει. Ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια προοπτική και συνέχεια» είπε.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν ιδίως όσοι στην Ευρώπη σκέφτονται μόνο με όρους οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία» την αντικατάσταση της τρόικας και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη. 

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε όμως ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.  

Σε ερώτηση αν υπάρχει λύση στην περίπτωση που αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση άρνηση των δανειστών της στη νέα συμφωνία που επιδιώκει, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρον τη νωπή, λαϊκή εντολή που έχει. Είναι μια εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης με ασφάλεια, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. «Όσο δε, αφορά τα τρομολαγνικά σενάρια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν» είπε.
Συναφώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε: «Η ΕΕ και η ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο, είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές». Ελλάδα και Κύπρος, υπογράμμισε, αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα θα εργαστούν από κοινού και με χώρες της ΕΕ, εταίρους οι οποίοι έχουν τις αυτές απόψεις, δηλαδή πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, κάτι το οποίο βεβαίως καλλιεργείτο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών. Μέσα στο πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ ήταν και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, εξ ου και οι τελευταίες εξαγγελίες για τη διάθεση 300 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τώρα να δούμε, «και ιδιαίτερα με την ισχυρή εντολή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πώς η ομάδα κρατών που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη θα μετατρέψει τη θεώρηση, σε πράξη. Συνεπώς, είμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών».
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 

Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.

Η συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

«Πρέπει ο ελληνισμός να αποκτήσει φωνή και δύναμη και να διεκδικήσει τα δίκαιά του έτσι όπως του αξίζει». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασδιάδη. 

Η Κύπρος είπε είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό και για την νέα κυβέρνηση η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και στήριξή μας. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως καλωσορίζει την άφιξη κάθε έλληνα πρωθυπουργού και ιδιαίτερα ενός πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή την εντολή με το γνωστό του ενδιαφέρον για την Κύπρο που κάνει την επίσκεψή του ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και καλοδεχούμενη. 

Και ότι θα κυριαρχήσει η συναντίληψη και το πνεύμα συνεννόησης και η στενή συνεργασία που πάντοτε υπήρχαν. 

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και διεθνώς. Το Προεδρικό Μέγαρο κατακλύστηκε από τηλεοπτικά συνεργεία και διεθνή πρακτορεία ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι. 

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Κύπρο λίγο μετά τις οκτώ το πρωί της Δευτέρας συνοδευόμενος από τον στενότερο συνεργάτη του υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. 
Η υποδοχή ήταν λιτή χωρίς στρώσιμο κόκκινου χαλιού και να τον υποδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Την ίδια ώρα θέματα της εξωτερική πολιτικής που απασχολούν τις δύο χώρες με έμφαση στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά θα συζητήσουν σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών οι Γιάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς. 

Ο κύριος Κοτζιάς θα ενημερώσει τον κύπριο ομόλογό του για τη συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι
 
 Οι πρώτες επιδράσεις της νέας πολιτικής που ακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση άρχισαν να γίνονται ορατές και στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προχθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων (το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης) δεν έλλειψαν οι αναφορές στη στάση του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και στο κλίμα κινδυνολογίας που δημιουργείται.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στη Λευκωσία την ώρα που η Αγκυρα μελετά νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Μπαρμπαρός το οποίο να σημειωθεί, εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, με δύο πολεμικά πλοία να το φρουρούν. 

Ηδη υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τούρκοι προγραμματίζουν έξοδο του Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες σεισμογραφικές έρευνες έως τις άξι Απριλίου για να δουν πως θα αντιδράσει και η νέα ελληνική κυβέρνηση.

 Ο κ. Τσίπρας αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη, κατέθεσε στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, με επιτροπή συγγενών αγνοουμένων, με μη κυβερνητικές οργανώσειες και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube