Γαλλία , Γερμανία , Ουκρανία , Ρωσία 11 Φεβρουαρίου 2015

Κρίσιμη σύνοδος Μέρκελ-Ολάντ-Πούτιν-Ποροσένκο στο Μινσκ

Κρίσιμη σύνοδος Μέρκελ-Ολάντ-Πούτιν-Ποροσένκο στο Μινσκ
H σύνοδος της «τελευταίας ευκαιρίας» μεταξύ του πρόεδρου της Γαλλίας
Φρανσουά Ολάντ, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, του
προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και του Ρώσου ομολόγου του
Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει ως στόχο στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής
συμφωνίας για την Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μινσκ.

Οι τέσσερις ηγέτες σχεδιάζεται να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, όπως δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην ουκρανική αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει προετοιμαστεί ένα χωριστό έγγραφο, το οποίο θα υπογραφεί από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν η κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι αυτονομιστές, η κυβέρνηση της Ρωσίας και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με το οποίο θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση όλων των μερών στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αλλά τα σχόλια αυτά αποτελούν την άποψη της ουκρανικής πλευράς και θα ήταν πρόωρο να εκτιμηθεί εάν και ποιος συμβιβασμός θα επιτευχθεί στην αποψινή σύνοδο κορυφής.

Η σύνοδος των τεσσάρων ηγετών, του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησε με τους ηγέτες να συζητούν αρχικά μόνοι στις 19:15 (ώρα Ελλάδας) και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών στο σύνολό τους.

Η σύνοδος πραγματοποιείται σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο, χωρίς να χαμογελάσουν σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, αντήλλαξαν μια σύντομη χειραψία, ενώ κοντά τους βρίσκονταν η Άγγελα Μέρκελ κα ο Φρανσουά Ολάντ.

Στις επόμενες ώρες, οι ηγέτες και οι σύμβουλοί τους καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο στον τερματισμό των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και 10 μήνες και έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5.300 ανθρώπων.

Κάμερον: Οχι στην πολιτική κατευνασμού της Ρωσίας

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει πυγμή έναντι της Ρωσίας και εξέφρασε τη θέση ότι ο «κατευνασμός» δεν μπορεί να ανταμείβει τη «βία». «Είναι σημαντικό το ότι στην ήπειρό μας, την Ευρώπη, δεν ανταμείβουμε τις επιθέσεις και τη βία με τον κατευνασμό, αυτό θα ήταν ένα λάθος» υποστήριξε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η «πολιτική του κατευνασμού» αναφέρεται συνήθως σε εκείνη που είχε υιοθετήσει ο άλλοτε πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν για ενδοτισμό έναντι του Τρίτου Ράιχ πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Για αυτό ακριβώς είναι σωστό να διατηρήσουμε τις κυρώσεις, είναι σωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να παραμείνουν προσηλωμένες σε αυτό το θέμα, είναι σωστό να αντισταθούμε στον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν» επισήμανε ο Κάμερον, που είχε κάνει μια παρόμοια προειδοποίηση τον Νοέμβριο, πριν από τη Σύνοδο των χωρών της G20.

Η Ρωσία συμπεριφέρεται ως «ένα μεγάλο κράτος που επιτίθεται εναντίον των μικρότερων κρατών της Ευρώπης. Έχουμε δει τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτό στο παρελθόν, πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα της ιστορίας εάν δεν θέλουμε αυτό να επαναληφθεί» τόνισε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο προειδοποίησε εναντίον της χορήγησης όπλων από τις χώρες της Δύσης στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε ενδεχομένως σε μία κλιμάκωση της έντασης και ένα «γενικευμένο πόλεμο».

«Εάν φθάσουν όπλα εκεί, θα υπάρξει μία κλιμάκωση της έντασης και (θα ξεσπάσει) ένα γενικευμένος πόλεμος» προειδοποίησε ο Φίτσο ενώπιον των βουλευτών του κοινοβουλίου της Σλοβακίας.

«Εάν ένα κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου λάβει ατομικά μία τέτοια απόφαση, δεν θα υπάρξει κανένας τρόπος να το εμποδίσουμε αυτό» είπε ο Σλοβάκος υπουργός.

ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube