Καταρρέει συμφωνία συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ λόγω… κόντρας

Λευκωσία: Νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και των οργανισμών έρευνας και καινοτομίας από τη μια και του Ινστιτούτου Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) από την άλλη, που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα, οδηγεί όπως όλα δείχνουν σε ακύρωση  σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και συνολικά του στρατηγικής σημασίας προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ και στην απώλεια σημαντικών ερευνητικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέχει ο «Φ», ήδη ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, έχουν ήδη απευθυνθεί και εγγράφως προς το ΙΠΕ, ζητώντας επίλυση του κύριου προβλήματος που παρουσιάστηκε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώθηκε σχετικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, τα τρία δίκτυα συνεργασίας των τριών επιτυχημένων προτάσεων του προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Κύπρου Ισραήλ θεωρούν ότι η απόφαση της διεύθυνσης του ΙΠΕ, να μην υπολογίσει στο κόστος υλοποίησης των συγκεκριμένων ερευνητικών σχεδίων τις δαπάνες των ερευνητών που ήδη εργοδοτούνται στις επιχειρήσεις, ουσιαστικά ακυρώνει την υλοποίησή τους. Επίσης, θεωρούν ότι πρόκειται για απόφαση του ΙΠΕ που λήφθηκε μετά την προκήρυξη του προγράμματος, την υποβολή των προτάσεων και την επιλογή των ερευνητικών κέντρων, προσθέτοντας όρους που δεν υπήρχαν στα έγγραφα με τα οποία έγιναν οι διαδικασίες επιλογής.

Οι εκκρεμότητες αφήνουν ήδη εκτεθειμένη την πλευρά μας και αυξάνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του προγράμματος συνεργασίας με το Ισραήλ, αφού ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα το Ισραήλ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και είναι έτοιμο να προχωρήσει με τα έργα εδώ και δύο μήνες. Ταυτόχρονα, οι κυπριακές εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας, διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας  με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς από το Ισραήλ, με την καθυστέρηση να αφήνει σοβαρά εκτεθειμένη την Κύπρο.

«Το θέμα που προέκυψε βασίζεται σε αυθαίρετη και μονομερή ερμηνεία των κανονισμών και η απόρριψη του αιτήματος των μελών επιχειρήσεών μας πιστεύουμε ότι έγινε χωρίς επαρκή και τεκμηριωμένη δικαιολόγηση από τη διεύθυνση του ΙΠΕ που επέλεξε για πολλοστή φορά να τορπιλίζει τα προγράμματά του αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της διαφάνειας και να παραδέχεται τα λάθη τα οποία εμπεριέχουν οι προσκλήσεις του», αναφέρει με έντονο ύψος επιστολή του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας προς τον πρόεδρο και το δ.σ. του ΙΠΕ. Σχετική επιστολή του προέδρου της ΟΕΒ, Μιχάλη Πήλικου, προς τον πρόεδρο και το δ.σ. του ΙΠΕ αναφέρει: «Η εκ των υστέρων όμως ερμηνεία όρων του προγράμματος από το ΙΠΕ δεν τιμά το Ίδρυμα ούτε και τη χώρα μας». Σε ανάλογο πνεύμα και το ΚΕΒΕ Σε ανάλογο πνεύμα είναι και η επιστολή του γ.γ. του ΚΕΒΕ, Μάριου Τσιακκή, προς τον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. του ΙΠΕ: «Δεδομένης της ανάγκης αλλά και της σημασίας υλοποίησης της διακρατικής συνεργασίας με το Ισραήλ, από την οποία ιδιαίτερα εμείς αναμένουμε τεράστια οφέλη δικτύωσης, έρευνας, τεχνολογίας και επενδύσεων, εισηγούμαστε όπως το Δ.Σ. του ΙΠΕ επανεξετάσει το όλο θέμα αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν όντως προβλήματα στον τρόπο διατύπωσης των προκηρύξεών του, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής και συναινετικής διευθέτησης. Η ανάπτυξη της συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα αυτό ήταν στόχος όλων μας για αρκετά χρόνια και δεν είναι σωστό να αποτύχει λόγω κάποιας ασάφειας», καταλήγει το ΚΕΒΕ. 

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/241769/katarreei-symfonia-synergasias-kyprou-israil-logo-kontras#sthash.GzFz2b1S.dpuf

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube