Weather Icon
Ρωσία , Συρία 4 Φεβρουαρίου 2015

Μόσχα: Μεγάλο βήμα προόδου στις συνομιλίες για τη Συρία

Ολέγκ Γεγκόροφ, RBTH

Παρά τη διατήρηση ορισμένων διαφωνιών, η κυβερνητική αντιπροσωπεία και η αντιπολίτευση αμφότερες εκτιμούν ιδιαίτερα το ρόλο της Ρωσίας ως διαμεσολαβητή και οργανωτή των διαβουλεύσεων. Πηγή: Mikhail Dzhaparidze / TASS
Οι μετέχοντες στις συνομιλίες για τη Συρία, στη Μόσχα, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν ύστερα από ένα μήνα μια ακόμη συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα. Αναγνωρίζουν ότι οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά στέκονται στη σπουδαιότητα της επανάληψης καθαυτού του διαλόγου.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα ανάμεσα στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και της συριακής κυβέρνησης ήταν η πρώτη μετά την αποτυχία της «Γενεύης 2» τον Ιανουάριο του 2014. Ο συντονιστής της συνάντησης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βιτάλι Ναούμκιν, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV πως το βασικό στόχο της Ρωσίας αποτελεί η κατεύθυνση προς μια «Γενεύη-3» και η ρωσική πλευρά ωθεί τους Σύριους στη διεξαγωγή της.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους μετέχοντες στις συνομιλίες, η συγκεκριμένη συνάντηση έφερε προκαταρκτικό και διαβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά η σπουδαιότητά της βρίσκεται στο ίδιο το γεγονός της επανάληψης του διαλόγου. Ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργασίας της Συρίας, Φατέχ Τζάμους, επεσήμανε σε δηλώσεις του στη RBTH ότι «σήμερα δεν πραγματοποιήσαμε καθόλου διαπραγματεύσεις, απλώς ανταλλάξαμε απόψεις στα πλαίσια των προκαταρκτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των πλευρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Όταν συναντηθήκαμε με τον κ. Μπασάρ Τζααφάρι (σ.σ. επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας και πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ), εξέφρασε και αυτός τη γνώμη για τη συνάντηση στη Μόσχα, ενώ καταθέσαμε τις ιδέες μας, τις οποίες είχαμε συμφωνήσει την προηγουμένη. Οι ιδέες αυτές αφορούν κυρίως την ανθρωπιστική κατάσταση. Είναι σημαντικό ότι οι συριακές αρχές αναγνωρίζουν τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις ως εταίρους στην πολιτική διαδικασία».

Δύσκολη η αλληλοκατανόηση

Συνολικά, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα καταρχήν αποτελέσματα των διαβουλεύσεων. Όπως επεσήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα» το μέλος της ηγεσίας του Μετώπου για τις αλλαγές και την ελευθερία, Κάντρι Τζαμίλ, «η συνάντηση της Μόσχας έθεσε το διάλογο σε νέα τροχιά και είναι η πρώτη ευρεία συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης». Στη διάρκεια της συνάντησης οι πλευρές συμφώνησαν τις 10 «αρχές της Μόσχας».
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ο Τζααφάρι τόνισε ότι ορισμένοι εκ της αντιπολίτευσης δεν υποστήριξαν τις «αρχές της Μόσχας», ενεργώντας ανεξάρτητα από τους συναδέλφους τους. «Δεν είναι αλήθεια -δήλωσε ο Τζααφάρι- ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, διαφωνίες υπήρχαν μεταξύ των ίδιων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης».
Η αντιπολίτευση έχει με τη σειρά της τους δικούς της ισχυρισμούς, ως απάντηση στην κυβερνητική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τον Σαμίρ Αΐτ, μέλος της ηγεσίας του κινήματος «Δημοκρατικό βήμα της Συρίας», η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει απευθείας με την αντιπολίτευση συγκεκριμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, αναθέτοντας το διαμεσολαβητικό ρόλο στη Ρωσία. «Η κυβερνητική αντιπροσωπεία -τόνισε- δεν έκανε όλα όσα θα έπρεπε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης».

Θα επιστρέψουν στη Μόσχα

Παρά τη διατήρηση ορισμένων διαφωνιών, η κυβερνητική αντιπροσωπεία και η αντιπολίτευση αμφότερες εκτιμούν ιδιαίτερα το ρόλο της Ρωσίας ως διαμεσολαβητή και οργανωτή των διαβουλεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος της Συρίας, Σαμίρ Χαουάς, επεσήμανε μιλώντας στη RBTH ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας στη διάρκεια του διαλόγου τηρούσαν αυστηρή ουδετερότητα και δεν παρενέβαιναν καθόλου στις διαβουλεύσεις. «Ο ρόλος της Ρωσίας ήταν μόνο οργανωτικός, αυτή δεν παρενέβη και δεν άσκησε πίεση σε κανέναν από τους παρόντες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Τζααφάρι, εξέφρασε και αυτός την ευγνωμοσύνη του στη ρωσική πλευρά, λέγοντας ότι «οι ρώσοι φίλοι μας τα κατάφεραν εκεί, όπου άλλοι απέτυχαν» (σ.σ. στην οργάνωση του διαλόγου).
Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι για τη συνέχιση του διαλόγου και την επεξεργασία συγκεκριμένων μηχανισμών συνεργασίας είναι αναγκαία ακόμη μια διάσκεψη στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Σαμίρ Αΐτ, «η επόμενη συνάντηση στη Μόσχα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι δυο πλευρές και ο συντονιστής». Επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό και ο Τζααφάρι, αναφέροντας ότι «η επόμενη διαβούλευση θα γίνει στη Μόσχα, όπως συμφωνήθηκε μέσω της διπλωματικής οδού». Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε έτοιμο «να προσφέρει και μελλοντικά κάθε συνδρομή στις επαφές μεταξύ των εκπροσώπων της Συρίας». 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube